Foto: EPA-EFE

Ford sluit Britse vestiging

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat zijn motorenfabriek in het Britse Bridgend (Wales) sluiten in september 2020. Daardoor verdwijnen 1.700 jobs. De sluiting maakt deel uit van een grote herstructurering binnen het bedrijf.

Dat melden de vakbonden, die het nieuws al te horen kregen op een vergadering met hooggeplaatste medewerkers van Ford. De officiële aankondiging zou later op de dag volgen.

De beslissing komt er omdat de activiteiten in de fabriek, die veertig jaar geleden geopend werd, de voorbije jaren afgenomen zijn. De productie van een motor voor autobouwer Jaguar Land Rover wordt bovendien stopgezet aan het eind van het jaar.

Begin dit jaar liet Ford al weten dat er een herstructurering zat aan te komen. Toen was er al sprake van het schrappen van 370 jobs.

Staatsbezoek

‘We zijn bijzonder geschokt door de aankondiging’, zegt vakbondsman Jeff Beck. ‘Het is een zware klap voor de economie van Wales en Bridgend.’ De vakbondsman hekelt ook dat de aankondiging er komt onmiddellijk na een staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump, waarbij die laatste een ambitieus vrijhandelsakkoord tussen beide landen beloofd heeft.

De machtige Britse vakbond Unite bestempelt de beslissing als ‘economisch verraad’, temeer omdat het Verenigd Koninkrijk volgens de bond de belangrijkste Europese markt is voor Ford.

Bron: BELGA/BBC
In het nieuws