Queen verwelkomt Trump in Buckingham Palace

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania zijn maandag aangekomen in Londen voor een driedaags staatsbezoek. Eerste bezoek van de dag: een lunch bij de Queen.

Het presidentiële vliegtuig Air Force One is iets voor negen uur lokale tijd geland op de Londense luchthaven Stansted, waar het presidentskoppel werd opgewacht door de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, en Amerikaans ambassadeur Woody Johnson. Enkele uren later zette een helikopter Trump en Melania af in de tuin van Buckingham Palace, waar ze werden verwelkomd door prins Charles en zijn echtgenote Camilla. Queen Elizabeth wachtte hen op aan het paleis.

Verrassend: ook Trumps oudste dochter Ivanka en echtgenoot Jared Kushner zijn aanwezig in Buckingham Palace. Volgens een post op haar Instagram-account is de presidentsdochter al minstens een dag langer in Londen.

Wie Trump niet stond op te wachten, is Londens burgemeester Sadiq Khan. Hij schreef zondag in een opiniestuk dat hij niet begrijpt waarom ‘de rode loper wordt uitgerold voor een president wiens verdelend gedrag ingaat tegen de idealen waarop Amerika is gesticht’. Khan vergeleek het discours van Trump met dat van de fascisten van de 20ste eeuw. Hij noemt het ook ‘schaamteloos’ hoe Trump zich mengt in het debat rond de nieuwe premier door de kandidatuur van Boris Johnson als leider van de Conservatieven te steunen.

Trump had tijdens de vlucht naar Londen tijd om het opiniestuk van Khan te lezen en diende hem meteen van antwoord via een tweet waarin hij Khan ‘een zware loser’ noemt ‘die zich beter zou focussen op de misdaad in Londen, in plaats van op mij’.

Queen verwelkomt Trump in Buckingham Palace
Melania, Camilla, Charles en Trump in de tuin van Buckingham Palace Foto: REUTERS
Queen verwelkomt Trump in Buckingham Palace
Presidentsdochter Ivanka (2R) Foto: Photo News
Queen verwelkomt Trump in Buckingham Palace
Bij aankomst op de luchthaven Foto: AFP

Op de agenda

Het wordt het eerste officiële bezoek van Trump aan Groot-Brittannië. Vorig jaar bezocht hij Queen Elizabeth ook al eens, maar dat was geen staatsbezoek. Volgens de planning die werd vrijgegeven door Buckingham Palace zullen Trump en Melania maandagnamiddag na lunch met de Queen samen met prins Andrew een krans neerleggen aan het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey. Maandagavond is er een officieel staatsbanket in Buckingham Palace.

Op dinsdag is er een werkvergadering gepland met premier Theresa May en enkele zakenlui. Het hoofdthema is de handelsrelaties tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten na de Brexit. ’s Avonds ontvangt het presidentskoppel prins Charles en Camilla op de Amerikaanse ambassade.

Woensdag moet het hoogtepunt worden van het bezoek. Dan woont Trump in Portsmouth de herdenking bij van de 75ste verjaardag van D-Day. In die havenstad zal de Queen ook officieel afscheid nemen van Trump. Van daaruit zal hij doorreizen naar Normandië, voor nog meer herdenkingen rond D-Day. Er staat ook een ontmoeting met president Emmanuel Macron op de planning. Trump zal tot slot ook een bezoek brengen aan Ierland.

Johnson en Farage

Het staat niet op de officiële agenda, maar Trump zou tijdens zijn bezoek ook graag afspreken met Boris Johnson en Nigel Farage, zo zei hij in een interview naar aanleiding van het staatsbezoek. In dat interview sprak hij zich ook uit over de Britse politiek. Trump vindt onder meer dat de Britten gewoon moeten wegwandelen, als Brussel hen niet geeft wat ze willen. En de factuur van 44 miljard euro die Londen moet betalen na de Brexit? ‘Als ik hen was, zou ik die niet betalen. Dat is een enorm bedrag.’

In het nieuws

De podcasts van De Standaard