Foto: Photo News

Trump: ‘Boris Johnson zou een excellente premier zijn’

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zou Boris Johnson een ‘excellente’ opvolger zijn voor de Britse premier Theresa May. Dat zei hij enkele dagen voor zijn staatsbezoek aan Londen.

‘Ik heb het hard bestudeerd. Ik ken de verschillende spelers’, aldus de Amerikaanse president in een interview met The Sun. ‘Maar ik denk dat Boris de job goed zou doen. Ik denk dat hij excellent zou zijn.’

Trump sprak donderdag ook al lovende woorden over Johnson, en Nigel Farage. ‘Het zijn twee zeer goede kerels, zeer interessante mensen.’ Het is niet uitgesloten dat hij de twee ontmoet tijdens zijn staatsbezoek, dat plaatsvindt van 3 tot 5 juni.

Volgens Trump hebben ook andere kandidaten naar zijn steun gehengeld, al wilde hij niet vertellen over wie het zou gaan. May zal op 7 juni opstappen als leider van de Conservatieve Partij en dus ook als premier nadat haar Brexitdeal opnieuw verworpen is door het parlement.

De president uitte in het interview ook kritiek op May, die te zwak zou zijn geweest bij de onderhandelingen. ‘Het Verenigd Koninkrijk liet de EU toe om de touwtjes in handen te hebben’, aldus Trump. ‘Ik heb aan Theresa gezegd dat ze munitie moest verzamelen.’

De Amerikaanse president gaf eerder al een controversieel interview voor zijn eerste staatsbezoek aan het VK vorig jaar. Toen verklaarde hij dat May zijn advies over de Brexitonderhandelingen had genegeerd.

Florida

Ook Trump zelf kan binnenkort wat steun gebruiken van zijn 'vrienden', wil hij herverkozen worden. Hij heeft vrijdag afgekondigd dat hij zijn campagne voor een tweede termijn op 18 juni in Orlando, Florida zal starten. Die staat was cruciaal voor zijn verkiezingsoverwinning in november 2016.

'Ik zal mijn kandidatuur voor een tweede presidentieel mandaat samen met de first lady Melania en vicepresident Mike Pence aankondigen op 18 juni in Orlando, in Flordia', liet Trump weten op Twitter.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard