Foto: CNN

Britse kinderen bleken huid om racisme te vermijden

Britse kinderen die het slachtoffer zijn van racisme durven daar niet over praten. Sommigen kiezen er dan voor om te proberen hun huidskleur te veranderen, en zo problemen te ontwijken.

Dat meldt kinderrechtenorganisatie NSPCC. Het aantal misdrijven met racisme als drijfveer stijgt al drie jaar lang, aldus de organisatie. 

Sommige voor het onderzoek ondervraagde jongeren zeggen dat ze make-up aandoen om hun huidskleur blanker te maken. ‘Mijn vrienden willen me niet meer zien omdat anderen zich begonnen af te vragen waarom ze met iemand met een ‘vuile huid’ bevriend zijn’, getuigt een 10-jarige bij NSPCC. ‘Ik probeerde al mijn huid bleker te maken met make-up zodat ik erbij kan horen’,

Tussen de periode 2015-2016 en 2017-2018 groeide het aantal gevallen van haat gemotiveerd door ‘ras’bij kinderen met twintig procent: meer dan 10.000 racistische incidenten werden geregistreerd. NSPCC ging dat na bij de lokale politie, waarvan er uiteindelijk 38 van de 43 kantoren instemde om gegevens uit te wisselen. Vermoedelijk liggen de cijfers dus nog hoger.

Het onderzoek van NSPCC heeft het zelfs over slachtoffers van minder dan een jaar oud die ten prooi vallen aan misbruik afgaand op hun afkomst. Bij volwassenen groeide dit aantal met 14 procent tegenover 2016-2017 en blijft iemands afkomst met ruim de helft de grootste motivatie bij haatmisdrijven in Engeland en Wales.

België is daarentegen beter op weg. Volgens cijfers uit 2018 van de federale politie daalt het aantal incidenten van racisme en andere mensenhaat al sinds 2014.

Bron: CNN
In het nieuws