Foto: Joris Herregods

Nederland ligt lam door pensioenstaking

In Nederland ligt het openbaar vervoer stil. Dat is het gevolg van een grote pensioenstaking die dinsdag om middernacht is begonnen. Het gaat om de grootste staking in de laatste 15 jaar.

‘Hier op Amsterdam Centraal is het momenteel erg rustig en ik heb gehoord dat dit ook het geval is op andere stations’, zegt een woordvoerder van het spoor. Door die staking kwam de ochtendspits bij de noorderburen vroeg op gang. De staking van het openbaar vervoer op dinsdag wordt woensdag gevolgd door een 24 urenstaking in verschillende sectoren.

Volgens de spoorwoordvoerder lijken mensen goed voorbereid op de situatie en worden ze voldoende geïnformeerd door informatieborden die op de stations hangen. De staking heeft ook effect op het treinverkeer in België. Treinen vanuit Antwerpen en Hasselt naar Nederland stoppen aan de grens. De C trein naar Amsterdam zou wel normaal rijden, maar NMBS raadt reizigers aan de dienstregeling te consulteren.

Omdat de rechter bepaalde dat Schiphol wel bereikbaar moet zijn, rijdt er wel een ‘noodpendel’ van Amsterdam Centraal naar de luchthaven. Op het traject rijden vier treinen per uur, normaal zijn dat er 25 per uur. ‘De eerste mensen maken gebruik van de pendel’, aldus de woordvoerder. ‘Erg druk is het nog niet, maar het is dan ook nog vroeg.’

Omstreeks 06.45 uur stonden al 30 files met een lengte van 105 kilometer, meldt Rijkswaterstaat. ‘Het is rond deze tijd twee keer zo druk als normaal op de wegen’, meldt de ANWB. Er werd opgeroepen om zo veel mogelijk te carpoolen. Schiphol vraagt mensen om de luchthaven zo veel mogelijk te mijden.

Pensioen

Met de stakingen hopen de Nederlandse vakbonden de regering op de knieën te krijgen en wat zij zien als een ‘fatsoenlijk pensioen’ erdoor te krijgen. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en de regering mislukte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer een bevriezing van de pensioenleeftijd en dat pensioenen meestijgen met de inflatie. Verder pleiten ze voor ‘een pensioen voor iedereen’, dus ook voor zelfstandigen. Mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard