Foto: REUTERS

Trump: ‘Huawei kan onderdeel zijn van handelsakkoord met China’

Het lot van Huawei kan worden besproken tijdens de handelsonderhandelingen met Peking. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag gezegd.

‘Huawei is iets heel gevaarlijks vanuit veiligheids- en militair oogpunt. Heel gevaarlijk. Maar het is mogelijk dat Huawei opgenomen wordt in een handelsakkoord. Als we tot een akkoord komen, zie ik Huawei wel opgenomen worden op een of andere manier’, zei de president aan journalisten. Het is de eerste keer dat Trump Huawei betrekt bij de onderhandelingen om een einde te maken aan de handelsoorlog met Peking.

Zijn administratie zette het Chinese bedrijf eerder op een zwarte lijst. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven hun producten niet ter beschikking stellen van Huawei. Dat verbod is voorlopig opgeschort tot midden augustus, maar hangt als een zwaard van Damocles boven het bedrijf.

De beslissing van de VS joeg een schok door de hele technologiesector, omdat die het ook Amerikaanse chipverkopers als Qualcomm en Intel en Broadcom moeilijker maakt aan Huawei te leveren. Zij schorten hun leveringen aan Huawei daarom op.

Trump: ‘Huawei kan onderdeel zijn van handelsakkoord met China’
Foto: REUTERS

Te vroeg

De president ontweek vragen van journalisten over hoe hij die integratie van Huawei bij de onderhandelingen zag. ‘Het is vroeg om dat te zeggen. We zijn zeer ongerust over (het risico van) Huawei op het vlak van veiligheid.’

China protesteerde formeel tegen de Amerikaanse aanpak van Huawei.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen