Foto: r

KV Mechelen vangt bot bij rechtbank

De poging van KV Mechelen en Waasland-Beveren om de tuchtprocedure op de lange baan te schuiven die de Belgische Voetbalbond (KBVB) tegen hen voert, is mislukt.

De Brusselse ondernemingsrechtbank in kort geding heeft beslist dat de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB het onderzoek naar matchfixing door KV Mechelen en Waasland Beveren kan verderzetten zoals gepland.

KV Mechelen, gesteund door Waasland-Beveren, vroeg dat de tuchtprocedure voor de Geschillencommissie Hoger Beroep geschorst zou worden tot er een definitieve uitspraak in het strafdossier is. Of minstens tot alle partijen inzage hebben gekregen in het strafdossier. Het gerechtelijk onderzoek naar matchfixing loopt nog altijd.

Maar de rechter van de burgerlijke rechtbank volgde die argumentatie niet. Volgens de rechter is het perfect te verantwoorden dat de KBVB snel een beslissing wil nemen omdat ‘in sportgeschillen om organisatorische redenen een zekere spoed is vereist’.

De KBVB wil op 30 juni een beslissing genomen hebben om de competitie van het volgende seizoen ‘19-‘20 niet in het gedrang te brengen.

De rechter in kort geding vindt niet dat dit een schending is van het recht op een eerlijk proces, zoals KV Mechelen en Waasland-Beveren hadden beweerd. ‘Interne rechtsprocedures zijn verenigbaar met dat recht op een eerlijk proces, zolang er tegen de disciplinaire beslissingen beroep mogelijk is. En dat is hier het geval.’

De rechter ziet geen enkele aanwijzing dat de Geschillencommissie op dit moment de rechten van de verdediging schendt. 

Wie komt dit goed uit?

De uitspraak komt de voetbalbond en betrokken partijen zoals KSC Lokeren, Beerschot-Wilrijk en Tubeke goed uit. Die teams hopen te profiteren van een eventuele degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren. Zij willen daarom zo snel mogelijk een uitspraak van de Geschillencommissie over de zaak.

Die uitspraak kom er normaal gezien voor 30 juni. Zaterdag pleit bondsprocureur Kris Wagner voor de Geschillencommissie. Hij zal er uitleggen waarom het volgens hem vaststaat dat KV Mechelen en Waasland-Beveren zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. 

De bondsprocureur vraagt dat KV Mechelen niet naar 1A zou promoveren en Waasland-Beveren naar 1B zou degraderen.    

De podcasts van De Standaard