Foto: shutterstock

Oplichters aan het werk: pas op voor beleggingen in wijn

Er zijn de laatste weken oplichters aan het werk die beleggingen in dure wijnen proberen te verkopen. Sommige mensen verloren duizenden euro’s.

Financieel waakhond FSMA waarschuwt voor fraude bij beleggingen in wijn. De jongste weken kreeg de toezichthouder veel oproepen van consumenten die benaderd zijn om te beleggen in dure wijnen. ‘Maar vaak gaan hier oplichters achter schuil die maar één doel voor ogen hebben: uw geld afhandig maken’, zegt de FSMA.

‘Er hebben zich enkele tientallen slachtoffers gemeld. Vooral Franstaligen, omdat de oplichters in Frankrijk actief zijn’, legt de woordvoerder uit. De bedragen verschillen, maar kunnen in de duizenden euro’s liggen. De woordvoerder wijst erop dat dit soort van oplichting zich ook enkele jaren geleden al eens voordeed.

Sommige slachtoffers werden gecontacteerd nadat ze op sociale media of websites belangstelling hadden getoond voor sterk renderende beleggingen. Soms worden slachtoffers gecontacteerd zonder zelf iets te hebben ondernomen. De oplichters zeggen dat ze gespecialiseerd zijn in beleggingen in grand cru’s. Daarbij wordt dan voorgesteld om flessen te kopen via een onlineplatform, waarbij het bedrijf de flessen bewaart en op zoek gaat naar een koper, om zo een mooie winst te behalen.

‘Maar dit is te mooi om waar te zijn’, waarschuwt de FSMA. ‘Ondanks alle beloftes recupereren de beleggers hun geld nooit.’

Advies

De FSMA raadt aan om steeds de identiteit en de website van het bedrijf te controleren. ‘Als dat nog niet lang bestaat, is dat vaak een aanwijzing van fraude.’ Als de verkoper vraagt om geld over te schrijven op een bankrekening in een land dat geen enkele band heeft met het land waar het bedrijf zijn zetel heeft, of met het land van de belegger, moet men extra op zijn hoede zijn. Ook een opdringerige verkoper of een te mooi rendement, kunnen een aanwijzing van fraude zijn.

Enkele websites van oplichters zijn www.cabinetconseildexpert.com; www.grandscrus-europe.com; www.lgc-wine.com; www.pfm.cabinetconseildexpert.com; www.place-aux-vins.com. ‘Deze bedrijven hebben geen enkele vergunning en mogen dus geen beleggingsdiensten aanbieden in België’, klinkt het. Ook de Franse toezichthouder AMF heeft een zwarte lijst van websites die beleggingen voorstellen in allerlei goederen (diamanten, wijn, enzovoort).

Bron: BELGA
Niet te missen