Foto: belga

Lichaam Étienne Tshisekedi na twee jaar gerepatrieerd

Het lichaam van Étienne Tshisekedi, de voormalige Congolese oppositieleider en vader van de huidige president Félix Tshisekedi, wordt gerepatrieerd naar Congo. Zijn lichaam ligt al meer dan twee jaar in een Brussels mortuarium, bij de begrafenis­ondernemer Bouvy in Elsene, in een verzegelde zinken kist.

‘De vlucht is voorzien op woensdag 29 mei, de begrafenis zal op 1 juni plaatsvinden. Mijn vader wordt met een nachtvlucht naar Kinshasa gevlogen’, zegt zijn zoon Jean-Claude Tshisekedi. ‘Hij krijgt een staatsbegrafenis. Zijn lichaam zal tentoongesteld worden in het stadion of in het Palais du Peuple.’ 

Tshisekedi zal begraven worden in de gemeente Nsele, waar een grafmonument gebouwd wordt. De uitvaartplechtigheid zal vermoedelijk geleid worden door bisschop Gérard Mulumba, de jongere broer van Étienne Tshisekedi. Maar eerst organiseert de familie, deze zondag, een afscheidsviering in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Sint-Jans-Molenbeek. 

Heldenstatus
‘Dit is een enorme doorbraak. Het is alsof huidig president Félix Tshisekedi nu pas een doorstart kan organiseren voor zijn regime’, zegt Afrika-expert Kris Berwouts. ‘Deze begrafenis valt samen met het aanstellen van een nieuwe eerste minister.’

Étienne Tshisekedi heeft een heldenstatus in Congo. Toen hij in juni 2016 na een lange afwezigheid door gezondheidsproblemen naar Kinshasa terugkeerde, werd hij door een enorme massa opgewacht. Ook op de Brusselse Heizelvlakte verzamelden na zijn dood duizenden Congolezen om een laatste hulde te brengen.

‘Tshisekedi’s lichaam is nooit ­terug in Congo geraakt door de politieke spanningen’, aldus Berwouts. ‘Tshisekedi stierf toen president ­Joseph Kabila zonder mandaat aan de macht was. Het regime was toen bang; elke samenkomst kon leiden tot een manifestatie.’ (km) 

Niet te missen