Foto: EPA-EFE

Google beperkt toegang Huawei tot Android

Google heeft de toegang van het Chinese techbedrijf Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt.

Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. Huawei kan zo alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Nieuwe modellen zullen geen toegang meer hebben tot belangrijke Google-apps en updates.

Google volgt daarmee de strengere regels van de Amerikaanse overheid voor het bedrijf. De Amerikaanse techgigant zegt dat het zich aan de ‘oproep houdt en onderzoekt wat de gevolgen zijn’.

Het Amerikaanse ministerie van Handel plaatste Huawei onlangs op de lijst met verdachte bedrijven, die Amerikaanse ondernemingen geen uitrusting mogen leveren zonder goedkeuring van de autoriteiten. De VS vreest dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. De onderneming ontkent dat met klem.

Mensen die nu een Huawei-smartphone gebruiken, zullen nog wel alle apps kunnen updaten. Dat meldt ook Huawei zelf. Alle bestaande toestellen die al zijn verkocht of nog in stock zijn, zullen volgens het bedrijf updates en dienst-na-verkoop blijven krijgen. Maar wanneer Google later dit jaar zijn volgende versie van Android lanceert, zal die mogelijk niet beschikbaar zijn op Huawei-toestellen.

Als Huawei geen Google-apps meer kan aanbieden, zal dat de aantrekkelijkheid van het merk buiten China zwaar aantasten.

Bron: BELGA
In het nieuws