Hemel en hel liggen dicht bij elkaar voor CD&V

De leading lady van CD&V is eindelijk opgestaan: Hilde Crevits gaat als kandidaat minister-president rechtstreeks de strijd aan met Bart De Wever. Haar taak: ervoor zorgen dat CD&V opnieuw als kingmaker aan de start van de regeringsonderhandelingen staat. Lukt haar dat ook? Of wordt CD&V in de oppositie gedwongen? In de video hierboven analyseert politiek journalist Simon Andries hoe de kaarten liggen.

Wat mogen we verwachten van N-VA? De partij schuift heel nadrukkelijk Bart De Wever en Jan Jambon naar voren. Waarom brengen ze hun grote kanonnen eindelijk aan het front? Volgens politiek journalist Matthias Verbergt is de kans reëel dat we voor het eerst in 15 jaar geen triomferende De Wever zien op verkiezingsavond.

De optimisten van Open VLD surfen al een tijdje op een blauwe golf, zoals ze die zelf noemen. De strategie van voorzitster Gwendolyn Rutten om powervrouwen naar voren te schuiven, loont. Geraakt Rutten straks zelf in de Zestien? Een analyse van politiek journaliste Marjan Justaert.

 

De verkiezingsvideo's van de andere partijen vindt u hier.

Uitslag federale verkiezingen