Foto: Belga

Opnieuw patiënt opgenomen in ziekenhuis na legionellabesmetting

Er is dinsdag opnieuw een patiënt opgenomen in het ziekenhuis die besmet werd met legionella. Daarmee zijn er in totaal nu al zeventien patiënten. Een van hen overleed maandag.

Het gaat opnieuw om een inwoner van de gemeente Evergem, wat opnieuw bevestigt dat de besmetting in die buurt moet gebeurd zijn.

De nieuwe patiënt kreeg de eerste ziekteklachten op 9 mei, in dezelfde periode dus als de patiënten van de afgelopen dagen.

‘De patiënt is dus niet op een later tijdstip ziek geworden dan de andere patiënten. In dat opzicht verandert deze nieuwe patiënt niets aan onze inschatting van de situatie’, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid dinsdagavond in een persbericht.

Zoektocht naar bron besmetting

Intussen duurt de zoektocht naar de bron van de besmetting voort. Het opvragen van legionellametingen bij de bedrijven met koeltorens in de Gentse kanaalzone, heeft echter nog geen aanwijzingen opgeleverd over de bron van de huidige besmetting in de regio rond Evergem.

Dat een van de patiënten maandag is overleden in het Universitair Ziekenhuis Gent, leidt tot extra ongerustheid bij de bewoners van de kanaalzone.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid zoekt de bron in de eerste plaats in de koeltorens van de industrie in de Gentse kanaalzone. De voorbije dagen werden waterstalen afgenomen in de koeltorens van zeventien bedrijven. Die bedrijven moeten in het kader van het legionellabesluit ook meerdere keren per jaar legionellametingen doen.

De podcasts van De Standaard