Van banneling naar drakenkoningin: dit is de weg van Daenerys Targaryen

Na acht seizoenen en vijf afleveringen is Daenerys Stormborn of the House Targaryen, the First of Her Name, Queen of the Andals and the First Men, the Mother of Dragons, the Khaleesi of the Great Grass Sea, the Unburnt and the Breaker of Chains, Dany voor de vrienden, klaar om haar IJzeren Troon op te eisen. In de video hierboven ziet u hoe de ravissante Emilia Clarke gestalte geeft aan het timide meisje dat tot kandidaat-alleenheerser geëvolueerd is.

OPGELET: Dit artikel bevat spoilers voor de meest recente aflevering van Game of thrones

Met haar zilverblonde haar, dat per overwinning steeds ingewikkelder gevlochten wordt, is Daenerys Targaryen een van de meest geduchte mededingers voor de troon van Westeros. We leren haar kennen als het schuchtere, onderdrukte zusje van de verbannen drakenprins Viserys. Hij verkoopt haar als bruid aan Khal Drogo, de leider van de Dothraki. Hij wordt Dany’s eerste grote liefde. Het geluk is echter van korte duur wanneer Drogo sterft. Daenerys verrijst ongedeerd uit de assen van zijn lijkstapel met drie draken. Dan begint haar verhaal pas echt.

De combinatie van haar draken, vastberadenheid en groot gevoel voor rechtvaardigheid blijkt goud waard en Dany verovert in een wip, naast alle staten van Slaver’s Bay, ook de harten van het volk. Hier leert Dany de kneepjes van het vak: alleenheersen gaat niet altijd even makkelijk, zelfs wanneer je hulp hebt van mannen zoals Ser Barristan Selmy of knappe huurling Daario Naharis. Wanneer Tyrion zich bij haar voegt, komt de troon van Westeros in zicht. Dany steekt met haar leger van Dothraki, Unsullied en drie volgroeide draken de Narrow Sea over.

Westeros leert haar meteen kennen. Met haar trouwe draak Drogon flambeert ze het volledige Lannister-leger en zet ze Cersei op haar plaats. En niet alleen Westeros zet ze in vuur en vlam, ook Jon Snow smelt voor haar charmes.

Maar het spel der tronen gaat hard en dan staat Daenerys er helemaal alleen voor. Haar Hand Tyrion vertrouwt ze niet meer en haar grote liefde Jon Snow vormt een nog grotere bedreiging voor haar toekomst als koningin van Westeros. Het verlies van haar trouwe Viserion, Rhaegal, Jorah en Missandei, duwt haar steeds dichter naar het randje van waanzin. Er is nu niemand meer die Daenerys kan tegenhouden om te doen wat ze in seizoen twee al beloofd had: 'When my dragons are grown, we will take back what was stolen from me and destroy those who wronged me! We will lay waste to armies and burn cities to the ground!'

'The Mad Queen' est arrivée.

 

Het laatste seizoen van Game of thrones is bij ons te zien op Play en Play More van Telenet

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden