Foto: vrt

‘VRT, stop met het opleuken van extreemrechts’

In een bijdrage voor 'De Wereld Morgen' heeft Wies Descheemaeker, de secretaris van ACOD-VRT, uitgehaald naar de openbare omroep.

Partijvoorzitters die op een gocart de studio komen binnenrijden, een emoji mogen kiezen die het best bij hun partij past, persoonlijke vragen beantwoorden en ook een dansje doen. De Grote Karrewiet Verkiezingsshow van Ketnet, deze ochtend uitgezonden, was op maat van het jongste publiek. Er was aandacht voor thema’s als verkeersveiligheid en milieu op een manier die begrijpelijk is voor kinderen vanaf negen jaar.

Maar de keuze om Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, ook een plek te gunnen in de uitzending is niet in goede aarde gevallen bij de socialistische vakbond ACOD. Dat schrijft de secretaris voor ACOD-VRT, Wies Descheemaeker, in een bijdrage op de  linkse nieuwswebsite De Wereld Morgen. Hij verklaart daarin dat voor, tijdens en meteen na de uitzending meerdere vakbondsleden contact hadden opgenomen met zijn vakbond om hun ongenoegen te uiten.

‘Met het uitnodigen voor een kinderprogramma van de zelfverklaarde posterboy van een in het verleden voor racisme veroordeelde partij (Vlaams Blok werd veroordeeld, Vlaams Belang niet, red.), is een nieuwe grens overschreden en wordt extreemrechts niet langer enkel genormaliseerd, maar zelfs leuk en kindvriendelijk gemaakt’, schrijft hij.

Hij hekelt ‘de afwezigheid van gewicht en context in deze uitzending’. 'De speelse en lichte context ‘waren de figuur van Tom Van Grieken en zijn ranzig gedachtegoed ongepast en een brug te ver.'

Niet voor het eerst borrelt er ongenoegen op over de manier waarop de VRT omgaat met extreemrechts. Descheemaeker haalt het interview met ex-bokser Freddy De Kerpel over de Braziliaanse president Bolsonaro in De Zevende Dag en de interviews met Vlaams Belang-kopstukken over Christchurch en Thierry Baudet nog aan als voorbeelden van hoe het niet moet.

Bron: De Wereld Morgen

De podcasts van De Standaard