Foto: REUTERS

ANC wint verkiezingen met slechtste resultaat en laagste opkomst ooit

Het was al langer duidelijk dat de regerende partij in Zuid-Afrika, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) de parlementsverkiezingen zou winnen. Nu zijn alle stemmen geteld, en de partij haalde met 57,5 procent het slechtste resultaat ooit sinds het einde van de Apartheid in 1994. Ook de opkomst lag nooit eerder zo laag.

De partij ANC is al aan de macht in Zuid-Afrika sinds de eerste, vrije verkiezingen in 1994, na de val van het racistische apartheids­regime. Op de website van de kiescommissie valt het resultaat te lezen nu alle stemmen van de verkiezingen van afgelopen woensdag geteld zijn in de 22.925 districten. Oppositiepartij Democratic Alliance (DA) volgt op de tweede plek met 20,8 procent en de radicaal-linkse Economic Freedom Fighters (EFF) verdubbelt het aantal stemmen naar 10,8 procent.

Meer dan 17,6 miljoen Zuid-Afrikanen brachten een stem uit, of bijna 66 procent van de stemgerechtigden. De opkomst daalt al langer: in 2014 was nog 73,4 procent opgedaagd en in 2009 77,3 procent. Zowat 27 miljoen Zuid-Afrikanen kwamen in aanmerking om te stemmen.

Zuid-Afrika kende het voorbije decennium veel corruptieschandalen onder de vorige president, Jacob Zuma. Hij moest daarom aftreden en moet voor de rechter verschijnen. Zijn partijgenoot en opvolger Cyril Ramaphosa beloofde al een ‘nieuwe tijdperk’. Aangezien het nieuw verkozen parlement vervolgens de nieuwe president verkiest, lijkt een tweede ambtstermijn voor Ramaphosa zeker. De 66-jarige volgde in februari 2018 Zuma op.

Bron: BELGA
In het nieuws