Foto: BELGA

Reynders wil wapenverkoop aan Saudi-Arabië opschorten

Didier Reynders (MR), minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, wil de wapenverkoop aan Saudi-Arabië opschorten. Dat zei hij vrijdagavond op Franstalige openbare omroep RTBF. Vermoed wordt dat de Saudi’s Belgische wapens en militaire technologie gebruiken in Jemen, waar al bijna vijf jaar een burgeroorlog woedt.

‘Ik heb altijd gepleit voor een embargo. Niet alleen op het niveau van de regio’s, ik pleit ook voor een Europees embargo’, zei Reynders. ‘Anderzijds klopt het dat er zorgen zijn over de 15.000 jobs waar (wapenfabrikant) FN Herstal in Luik voor zorgt.’

Wel is het uiteindelijk Waals minister-president Willy Borsus (MR), een partijgenoot van Reynders, die bevoegd is voor de Waalse wapenverkoop. ‘Ik denk dat het goed zou zijn dat de wapenleveringscontracten met Saudi-Arabië worden opgeschort. We kunnen dat doen, dat is in de contracten voorzien. De vorige regeringen hebben dat niet gedaan, maar ik hoop dat de huidige Waalse regering het wel doet’, zei Reynders.

Onderzoeksproject #BelgianArms, waar VRT, Knack, Le Soir, Lighthouse Reports en het netwerk voor burgerjournalistiek Bellingcat deel van uitmaakt, onthulde woensdag dat Saudi-Arabië gebruikmaakt van Belgische wapens en technologie in Jemen. De discussie over de wapencontracten met Saudi-Arabië, van Belgische bedrijven als FN Herstal, is daarmee heropend. De Waalse regering is de enige aandeelhouder van FN Herstal.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen