Foto: BERT DE DEKEN

Grondwaterpeil in april gedaald, risico voor heel Vlaanderen

Het grondwaterpeil in Vlaanderen was voor de tijd van het jaar al erg laag, het droge weer van april heeft dat nog versterkt. Zeker in Limburg en Vlaams-Brabant is de toestand slecht.

Half april gold al code rood in de provincie Antwerpen. Er was een reëel brandgevaar in de natuurgebieden. De situatie is deels het gevolg van de uitzonderlijk droge zomer van vorig jaar. Een droge maand april heeft het grondwaterpeil in Vlaanderen geen goed gedaan.

Half april was een derde van de grondwaterstanden 'zeer laag' en bijna een kwart 'laag' voor de tijd van het jaar. Op 5 mei is al 40 procent van de grondwaterstanden 'zeer laag' en een derde 'laag' voor de tijd van het jaar. Het aantal plaatsen met ‘normale waterstanden’ daalde van 38 tot 25 procent.

De toestand is dus nog verslechterd. Vooral in Vlaams-Brabant en het zuiden van Limburg is de grond zeer droog. Zelfs bij nat weer, zoals de voorbije week, zullen de grondwaterstanden in mei zeer laag blijven. Dat voorspelt de Vlaamse Milieumaatschappij. ‘Ook in de rest van Vlaanderen kunnen de grondwaterstanden bij normaal of droog weer zeer laag staan.’ Een weekje regen lijkt dus zeker geen soelaas te bieden. Vanaf zondag wordt het overigens opnieuw zonnig en droog.

Wat vorige maand al gold, blijft vandaag dus zeker de regel: verspil geen drinkwater.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen