18de klimaatmars op rij, en het is nog niet gedaan

De klimaatspijbelaars gaan nog steeds verder met hun betogingen. Deze donderdag maakten ze er in Antwerpen een stille mars van, om het zwijgen van de politici aan te klagen. De marsen gaan door tot 26 mei, en daarna?

Op verschillende locaties in België kwamen vandaag weer honderden scholieren op straat voor het klimaat. De marsen worden door Youth for Climate georganiseerd. In Antwerpen en Brussel telde de politie telkens zo'n tweehonderd jongeren voor de 18de mars op rij. In Bergen, thuisstad van PS-voorzitter Elio Di Rupo, kwamen duizend spijbelaars op straat. 

In Antwerpen verliep de mars ingetogen. De dood van Julie Van Espen wierp een schaduw op het evenement, de organisatoren toonden hun respect door te starten met een minuut stilte. En het bleef stil tijdens de mars. De organisatoren wilden een zwijgzame mars, symbolisch voor het zwijgen van de politiek op de vraag naar een klimaatplan.   

Onder meer acteur Pieter Embrechts liep mee.

Vorige week zakten nog 530 mensen af naar Brussel. Op zijn hoogtepunt trokken de marsen 35.000 scholieren en jongeren aan. Sinds dat moment in januari kalft het aantal betogers elke week af, maar het klimaat blijft niettemin een belangrijk verkiezingsthema. De organisatoren willen hoe dan ook verdergaan tot aan de verkiezingen van 26 mei. Daarna volgt een pauze, zegt Yuni Mertens, een van de oprichters van Students For Climate aan bruzz.be. 'Daarna gaan we even pauzeren omdat de examenperiode begint, maar vanaf september vliegen we er weer in.' Hoe de protesten eruit gaan zien na de zomervakantie blijkt nog niet beslist. Mertens denkt aan debatten en evenementen om het debat levend te houden. 

Anuna en Macron

Anuna De Wever, bezieler van de klimaatmars van het eerste uur, had trouwens andere plannen vandaag: ze praatte met een resem staatshoofden en regeringsleiders die naar Roemenië waren afgezakt voor een Europese top. Daar ondertekenden ze volgens De Wever een 'non-paper' met hoge klimaatdoelstellingen. 

 

De podcasts van De Standaard