Foto: REUTERS

Witte Huis staat volledige vrijgave van rapport-Mueller niet toe

De Amerikaanse president Donald Trump doet een beroep op zijn presidentieel voorrecht en zal niet toelaten dat het Mueller-rapport volledig en integraal wordt vrijgegeven. Ook de bewijzen waarop het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller is gebaseerd, mogen niet vrijgegeven worden.

Het Witte Huis heeft dat besluit woensdag bekendgemaakt. ‘Noch het Witte Huis, noch minister van Justitie Barr zullen antwoorden op de illegale vragen van de Democraten’, zei Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders.

Het onderzoek naar Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016 bevindt zich al maandenlang in het middelpunt van een politieke strijd in Washington. De Democraten willen dat het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller integraal wordt vrijgegeven, de Republikeinen verzetten zich daartegen. Het zogenaamde ‘executive privilege’ dat Trump nu inroept, waardoor delen van het rapport geheim zullen blijven, beschermt de vertrouwelijkheid van documenten, zoals bijvoorbeeld in kwesties over nationale veiligheid.

Een commissie in het Huis van Afgevaardigden, gecontroleerd door de Democratische oppositie, stemt woensdag nog over een motie van wantrouwen tegen Barr, wegens minachting van het Congres. Reden is dat Barr niet wil getuigen in het Huis, na een eerdere getuigenis in de Senaat, en het volledige rapport niet wil vrijgeven.

‘Dramatisch en ongezien’

De voorzitter van die commissie, de Democraat Jerry Nadler, wordt door het Witte Huis beschuldigd van een ‘flagrant machtsmisbruik’. Zijn vraag om het volledige rapport te publiceren is volgens het Witte Huis ‘roekeloos en onwettig’.

Nadler zelf meent dat Barr een grondwettelijke plicht heeft om te antwoorden op de vragen van de commissie. De beslissing van Trump om zijn presidentieel voorrecht in te roepen is volgens Nadler een ‘dramatische en ongeziene stap’.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard