Foto: BELGA

Bondscoach Rik Verbrugghe over WK tijdrijden: “Podium kan voor Campenaerts, we denken ook aan Evenepoel”

Bondscoach Rik Verbrugghe verkende naast de wegrit ook de individuele tijdrit van het WK in Yorkshire. “Het is een lange en heel technische tijdrit”, stelde hij na afloop vast aan Belga. “Een goede Victor Campenaerts kan hier zeker opnieuw op het podium eindigen, maar het wordt zaak om die omloop heel goed te verkennen.”

De tijdrit bij de heren elite bedraagt 54 kilometer en brengt de renners van Northallerton naar Harrogate. “Het wordt een zeer lastige en technische tijdrit”, zag de bondscoach in Yorkshire. “De eerste 15 km zijn relatief vlak, daarna gaat het voortdurend op en af, met veel draaien en keren, over smalle wegen. Dat stuk is heel technisch, de laatste 10 km gaan dan weer over bredere wegen. Ik onthoud vooral dat een goede voorbereiding van groot belang is. Je zal heel goed moet moeten verkennen, elke bocht in het parcours moet je weten liggen, dat kan het verschil maken. Dat is niet alleen een opdracht voor de renner in kwestie, maar ook voor mij als bondscoach. Ik zal mijn huiswerk moeten maken.”

“Ik kan niet zeggen of het een parcours is dat Victor wel of niet ligt, het is een parcours waar je dus naast een goede kennis, vooral ook over een heel goede conditie moet beschikken. Wie de favorieten zijn? Dezelfde namen als vorig jaar: Rohan Dennis, Tom Dumoulin, een type tijdrijder met ook een beetje klimcapaciteiten. Kan Victor opnieuw een bronzen medaille behalen? Dat kan zeker, ik geloof daar in, maar ik herhaal, je moet je echt wel heel goed voorbereiden op dit parcours.”

Bondscoach Rik Verbrugghe over WK tijdrijden: “Podium kan voor Campenaerts, we denken ook aan Evenepoel”
Rik Verbrugghe op verkenning met Yves Lampaert (links) en Oliver Naesen (rechts). Foto: Photo News

Yves Lampaert en Victor Campenaerts reden vorig jaar het WK tijdrijden. Lampaert gaf maandag mee dat hij eerder droomt van de wegrit, dan van de tijdrit. Al hoeft het één natuurlijk het ander niet in de weg te staan. “Het liefst van al trek je natuurlijk met de beste twee tijdrijders naar het WK”, aldus Verbrugghe, “en zij zijn dat op dit moment. Maar zoals ik al zei: je zal op dat WK over een heel goede conditie moeten beschikken. Ik heb de selectie nog niet gemaakt. Dat hoeft ook niet. Yves wil graag die wegrit rijden. Het is nog te vroeg om al beslissingen te nemen. Er staan veel opties open.”

Ook de piste Remco Evenepoel lijkt niet ondenkbaar, zo bleek tijdens de tweedaagse in Yorkshire. “Inderdaad, daar is al over nagedacht”, sprak Verbrugghe. “Maar ik herhaal: de selectie is nog niet gemaakt. Veel hangt af van de vorm op dat moment in het jaar. Volgend jaar vindt Remco een WK-parcours dat heel lastig is en hem goed ligt. Het is geen eenvoudige kwestie. Als we hem nu selecteren bij de profs, mag hij niet meer deelnemen aan het WK bij de beloften nadien. Er valt nog veel te bespreken en het WK is nog ver weg. Natuurlijk, als je zijn tijdrit ziet in de Ronde van Romandië waar hij vijftiende wordt, dan is dat zeker niet slecht. Hij is iemand die in aanmerking komt voor een selectie, maar er is nog tijd genoeg om dat te beslissen.”

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard