Foto: Photo News

Lotto Soudal met één kopman en twee jokers naar Giro: “Tevreden met één ritzege, maar de lat ligt hoger”

Zaterdag begint met een individuele tijdrit in Bologna de 102e Ronde van Italië. Lotto Soudal mikt op etappezeges en heeft daarvoor verschillende ijzers in het vuur. Ploegleider Bart Leysen blikte vooruit en sprak zijn ambities uit. “Met één ritoverwinning aan het eind ben ik een tevreden man, maar we moeten de lat hoger durven te leggen”, liet hij optekenen.

“De Ronde van Italië gaat van start met een opdracht tegen de klok waarbij de renners aan het eind meteen een pittige helling moeten bedwingen”, begon Leysen zijn voorbeschouwing van de Giro. “De mannen met klassementsambities zullen daar al vol aan de bak moeten. De kans is reëel dat een kandidaat voor de eindzege de eerste roze trui pakt. De Giro kan eigenlijk opgesplitst worden in twee grote delen. In de eerste anderhalve week zijn er heel wat lange ritten gepland en worden sprintetappes afgewisseld met enkele heuveletappes.”

“Vanaf dag dertien moeten de klassementsrenners kleur bekennen. Onder meer etappe zestien, met aankomst in Ponte di Legno, wordt met beklimmingen als de Passo Gavia en de gevreesde Mortirolo cruciaal voor het eindklassement. In de achttiende etappe krijgen de sprinters nog een laatste kans en tijdens de volgende twee dagen wordt het klassement met opnieuw twee loodzware bergritten wellicht in een definitieve plooi gelegd. De 102de editie van de Giro eindigt met een individuele tijdrit in Verona, die volgens mij niet veel verschuivingen meer zal teweegbrengen in het algemeen klassement.”

Eén absolute kopman

De absolute kopman bij Lotto Soudal is de Australiër Caleb Ewan. “Met Caleb hebben we een topsprinter in onze rangen”, beaamde de sportdirecteur. “In de eerste anderhalve week zie ik zeker zes kansen op een massasprint. Elke rit waarin Caleb kan sprinten voor de overwinning moeten we benutten. De eerste etappe in lijn wordt met enkele hellingen onderweg al meteen een zware opdracht. Hij heeft echter al meermaals bewezen goed uit de voeten te kunnen op heuvelachtig terrein en dus zullen we alles in het werk stellen om het tot een sprint te laten komen.”

“Na een zware valpartij in Parijs-Nice maakte Jasper De Buyst zijn wederoptreden in de Ronde van Turkije. Jasper zal tijdens de sprintetappes de rol van lead-out op zich nemen. Roger Kluge zal dan weer uitgespeeld worden als de gids van Ewan. In tegenstelling tot de Tour zijn de finales van sprintetappes in de Giro meestal vrij technisch. Zowel Roger als Jasper weten bijzonder goed wanneer het tijd is om op te schuiven en kunnen Caleb in een perfecte positie afzetten. Ook Tosh Van der Sande is een renner die tijdens de sprintvoorbereiding het juiste moment aanvoelt. Daarnaast ligt een technische finale hem uitstekend en ook bergop kan Tosh meer dan zijn mannetje staan.”

Campenaerts en De Gendt als jokers

“Victor Campenaerts richt zijn pijlen in de eerste plaats op de drie individuele tijdritten”, vervolgde Leysen. “De laatste opdracht tegen de klok sluit waarschijnlijk het best aan op zijn capaciteiten, maar ook tijdens de eerste twee zal hij er alles aan doen om zo dicht mogelijk te eindigen. Campenaerts krijgt de vrijheid om zich te focussen op de tijdritten, maar hij kan ook een belangrijke rol spelen in het naar voor loodsen van de sprinttrein vooraleer de echte sprintvoorbereiding begint.”

“Thomas De Gendt begint in de Giro aan zijn eerste van drie Grote Rondes. Hij zal indien nodig wel zijn deel van het werk doen in dienst van Caleb, maar krijgt ook een vrije rol tijdens de overgangsetappes. De meeste punten voor de bergtrui zijn te verdienen tijdens de laatste week, maar Thomas heeft vooral ook de kwaliteiten om voor een ritzege te gaan.”

De selectie van Lotto Soudal wordt vervolledigd door ouderdomsdekens Jelle Vanendert en Adam Hansen. Beiden zijn multi-inzetbaar, maar Vanendert krijgt ook een vrije rol in de lastigere etappes.

Bron: BELGA
In het nieuws