Foto: Getty Images/iStockphoto

Toeristen op Capri mogen geen plastic bij zich hebben

Toeristen die het Italiaanse eiland Capri willen bezoeken, hebben maar beter geen plastic voor eenmalig gebruik bij zich, want dat kan hen duur komen te staan.

Capri, een eiland voor de kust van Napels dat al sinds de Romeinse tijd een populair vakantieoord is, ontvangt elk jaar 2,3 miljoen toeristen. En die brengen een hoop afval met zich mee, waarvan een groot deel in de natuur belandt. Om dat probleem aan te pakken heeft het eiland sinds deze maand nieuwe regels ingevoerd.

Wie plastic zakjes, bestek, borden, rietjes of bekers bij zich heeft bij aankomst op het eiland, kan voortaan zwaar beboet worden. De boetes kunnen oplopen tot 500 euro. Flesjes water worden voorlopig wel nog toegelaten, maar het is de bedoeling dat ook die volgende zomer op de verbodslijst staan.

Volgens burgemeester Giovanni De Martino is de maatregel nodig omdat 85 procent van de bezoekers op Capri dagjestoeristen zijn (in de zomermaanden komen ze soms met 20.000 per dag toe) die weinig geld uitgeven in de luxerestaurants en hotels op het eiland, maar wel heel wat afval achterlaten voor ze ’s avonds opnieuw de ferry opstappen naar het vasteland, zo vertelt hij aan The New York Times.

De Capresi zijn niet de eerste Italianen die de strijd aangaan met plastic. Tremiti, een eilandenarchipel in de Adriatische Zee, deelde vorige zomer al gelijkaardige boetes uit, en in Puglia wordt de verkoop van plastic voor eenmalig gebruik aan banden gelegd.

Geen teenslippers

Voor vakantiegangers in Italië wordt de lijst met bijzondere regels per stad of regio wel steeds langer. Venetië spant de kroon, want daar kun je onder meer beboet worden voor dronken gedrag, rondlopen in ongepaste kleding, maar ook door te gaan zitten op de trappen van monumenten of het portiek rond het beroemde San-Marcoplein.

In Firenze is een zone waar je niet mag rondlopen met snacks, en in Rome riskeer je beboet te worden wanneer je verfrissing zoekt in een fontein. In de schilderachtige dorpjes van Cinque Terre tot slot, mogen toeristen niet langer rondlopen op teenslippers, ten straffe van een geldboete die kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

De podcasts van De Standaard