Foto: AP

Boze Orban trekt steun voor Manfred Weber in

De Hongaarse premier Viktor Orban trekt zijn steun voor Manfred Weber als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie in. De Duitse topkandidaat van de Europese Volkspartij (EVP) heeft ‘Hongarije en de Hongaarse kiezers beledigd’, vindt hij.

Orban en zijn nationalistisch-conservatieve partij Fidesz zitten al jaren op ramkoers met de rest van de EVP, de Europese koepelpartij van christendemocratische en conservatieve partijen. Na een zoveelste provocerende campagne werd het lidmaatschap van Fidesz in maart zelfs opgeschort, maar tot dusver sprak Orban wel nog steeds zijn steun uit voor Weber.

Tot vandaag dus.

Orban stoort zich aan een interview van Weber met de Duitse zender ZDF. ‘Weber verklaarde niet alleen dat hij de Hongaarse stemmen niet nodig heeft om voorzitter van de Europese Commissie te worden, maar ook dat hij de Hongaarse stemmen niet wil. Dat is een belediging voor Hongarije en de Hongaarse kiezers’, zei de premier op een persconferentie in Boedapest.

Orban stond er zij aan zij met de Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache, boegbeeld van de uiterst rechtse FPO. De Hongaarse premier sprak er opnieuw de hoop uit dat de Europese conservatieven een alliantie zouden smeden met ‘rechtse patriottistische partijen’. Hij citeerde de Oostenrijkse coalitie als voorbeeld.

De architect van die coalitie, Oostenrijks kanselier en EVP’er Sebastian Kurz, sluit ironisch genoeg de deur voor zo’n samenwerking op Europees niveau. ‘Wij willen de Europese Unie niet overleveren aan de extremen aan de linker- of rechterzijde. We hebben een sterk centrumbeleid nodig’, zei Kurz maandag in de Italiaanse krant La Stampa.

Orban weigerde in te gaan op vragen over een eventuele overstap naar de Europese fractie van de FPO, waartoe ook het Rassemblement National van Marine Le Pen, Vlaams Belang en de Italiaanse Lega behoort. Het boegbeeld van die Italiaanse partij, vicepremier Matteo Salvini, was vorige week te gast in Boedapest.

Wie Jean-Claude Juncker mag opvolgen als baas van de Europese Commissie, wordt na de Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei beslecht. Hij of zij moet de steun genieten van een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten en van een absolute meerderheid in het Europees Parlement.

Bron: BELGA

Uitslag Europese verkiezingen