Foto: AFP

Sociaaldemocraat verkozen tot nieuwe president van Panama

De sociaaldemocraat Laurentino Cortizo, gewezen minister van Landbouw, is in Panama op weg naar een overwinning bij de presidentsverkiezingen.

Dat blijkt maandag uit de bijna volledige resultaten die werden bekendgemaakt door het verkiezingstribunaal. Met 92,5 procent van de stemmen geteld, leidt de 66-jarige Cortizo met een score van 33,1 procent. Daarmee mag hij zich opmaken voor een vijf jaar durende ambtstermijn als president.

De voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander is wel klein: de vroegere minister van Buitenlandse Zaken Romulo Roux krijgt 31,1 procent van de stemmen achter zijn naam. Het verschil bedraagt minder dan 40.000 stemmen. Maar volgens het verkiezingstribunaal is er wel sprake van een ‘onomkeerbare’ trend.

De 54-jarige Roux, van de centrumrechtse partij Democratische Verandering, heeft zich nog niet neergelegd bij de nederlaag. ‘Het verschil is te klein om al van een officieel resultaat te kunnen spreken’, zegt hij zondagavond (lokale tijd) aan de krant La Prensa.

Toekomstig president Cortizo is lid van de Democratische Revolutionaire Partij (PRD).

Zijn verkiezingsbeloften waren het verbeteren van overheidsdiensten als watervoorziening en gezondheidszorg, zonder ze te privatiseren. Hij wil vooral voor de armen de gezondheidszorg toegankelijker maken, en de tekorten aan medicijnen aanpakken door de aankoop en verdeling te centraliseren.

Sociaaldemocraat verkozen tot nieuwe president van Panama
Foto: REUTERS
Sociaaldemocraat verkozen tot nieuwe president van Panama
Foto: REUTERS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden