Foto: REUTERS

‘Gilets jaunes’ houden protest al 25 weken vol in Frankrijk

De betogers van de ‘gele hesjes’-beweging komen zaterdag opnieuw op straat in Frankrijk. Ze betogen tegen het sociale en fiscale beleid van de regering, maar het aantal deelnemers zwakt wel af.

In de hoofdstad Parijs zijn drie betogingen goedgekeurd, waaronder een optocht langs mediagebouwen in het westen van Parijs en een ‘feestelijke bezetting’ van de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle. Ook in steden als Lyon, Toulouse en Montpellier is er opgeroepen om te betogen.

De eerste manifestatie was op 17 november, sindsdien komen elke zaterdag betogers op straat. Ondanks toegevingen van president Emmanuel Macron gaat het protest niet liggen. Hij deed al verschillende beloftes en hield drie maanden lang een ‘Nationaal Debat’, waarbij alle Fransen hun mening kwijt konden.

Tijdens het Nationaal Debat heeft Macron naar eigen zeggen ‘een diep gevoel van onrechtvaardigheid gevoeld: fiscale ongelijkheid, regionale ongelijkheid en sociale ongelijkheid’. ‘Maar ik voelde dat veel mensen vinden dat er te weinig rekening met hen wordt gehouden’, aldus Macron. De president beseft dat daarbij vooral de elite wordt geviseerd, en ‘in de eerste plaats’ hijzelf.

‘Ik geloof dat we meer plaats moeten geven aan de weg van de referenda’, kwam Macron tegemoet aan een eis van de gele hesjes. Hij beloofde ook een daling van de inkomstenbelasting.

Geweld

Ook woensdag kwam de gele hesjes op straat in Frankrijk, maar er braken rellen uit. Er werden uiteindelijk 200 mensen opgepakt tijdens de 1 mei-betoging, meer dan 7.400 politiemensen gingen de straat op in Parijs.

De manifestaties worden al enkele weken ontsierd door geweld en plunderingen, vooral in Parijs en andere grote steden zoals Bordeaux of Toulouse.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard