StuBru pareert kritiek op programma over ramadan: ‘Bedoeld om mensen dichter bij elkaar te brengen’

Radiozender Studio Brussel zal tijdens de ramadan elke dinsdag een programma uitzenden tussen zonsondergang tot middernacht, over hoe moslims in België de ramadan beleven. De aankondiging lokt op sociale media kritiek uit.

De moslimgemeenschap start zondag opnieuw met zijn jaarlijkse vastenmaand. Die krijgt dit jaar ook aandacht op Studio Brussel, dat vijf weken lang elke dinsdag tussen zonsondergang en middernacht het programma ‘Ramadamadingdong’ zal uitzenden, een show die wordt gepresenteerd door de drie broers Rachid, Mous en Sef Lamrabat.

De drie broers zijn zelf moslims, en gebruiken die achtergrond ook vaak in hun professionele activiteiten, waar ze proberen een brug te slaan tussen de moslimcultuur en de westerse cultuur. Rachid heeft een eigen marketingbureau en helpt bedrijven om meer rekening te houden met de allochtone consument. Mous is modefotograaf en werkte onder meer voor Nike en Puma, maar ook voor De Standaard Magazine. Sef tot slot, is grafisch ontwerper en heeft een eigen kledinglijn.

Het idee voor het programma komt evenwel niet van hen, maar werd gepitcht tijdens een creatieve brainstormsessie van de VRT. ‘Daar zei iemand ook meteen dat hij drie interessante broers kent die bezig waren met verschillende creatieve projecten. We hebben hen vervolgens gecontacteerd en ze waren meteen enthousiast’, zegt Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel.

Dat de drie geen ervaren radiomakers zijn, vormt geen obstakel. ‘We gaan hen goed begeleiden tijdens het maken van de show. Door hun professionele activiteiten weten ze zelf wel goed hoe ze in het openbaar moeten spreken en een publiek kunnen dienen.’

De drie zullen tijdens het programma niet alleen de muziek kiezen, maar telkens ook enkele gasten uitnodigen voor de iftar, de maaltijd na zonsondergang. Tijdens het eten zullen zij alle vragen beantwoorden die hun gasten of de luisteraars hebben over de ramadan.

Onder meer nieuwsanker Goedele Wachters, gewezen sportster en televisiemaakster Elodie Ouédraogo, en de dj’s Faisal en Hakim Chatar zullen hun opwachting maken in het programma, en zij zullen gedurende de dag ook mee vasten. 

‘Rachid, Mous en Sef hebben zelf gekozen welke gasten ze uitnodigen. Het zijn mensen van wie we weten dat ze leuke radio kunnen maken. Ze hebben ook verschillende achtergronden, want de bedoeling is dat we een breed programma maken, voor mannen en vrouwen’, aldus Van Biesen.

Kritiek was ingecalculeerd

Het initiatief van de radiozender wordt echter niet door iedereen geapprecieerd. ‘Het propageren van de islam behoort tot nader order niet tot de kerntaken van de VRT’, stelt Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken. Hij vindt dat de VRT een hype creëert rond de ramadan ‘terwijl in islamitische landen moslims die zich niet aan de islamitische vastenregels houden zonder pardon in de cel worden gegooid of worden mishandeld’.

Ook onder de aankondigingsvideo op de eigen Facebook-pagina van Studio Brussel regent het negatieve reacties, van luisteraars die vinden dat religie geen plaats heeft op hun radiozender. Die commentaren worden niet altijd even beleefd geformuleerd. ‘We appreciëren alle meningen over dit item, maar doe dit op een respectvolle manier. Beledigende of discriminerende comments worden verwijderd’, klinkt de oproep van de socialemediamanager.

Dat er kritiek zou komen op het programma had Van Biesen wel verwacht. ‘Het zou naïef zijn om te denken dat daar geen reactie op zou komen. Er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de muziek die we draaien, of de mensen die we uitnodiging enzovoort, dat zijn we intussen wel gewoon.’

‘Het is jammer dat dit initiatief politiek gekaapt werd, want voor ons is dit geen religieus programma, maar gewoon een leuke show met toffe muziek waar plaats is voor verschillende meningen. De bedoeling is niet dat het mensen verder uiteendrijft, maar juist dichter bij elkaar brengt. We blijven hoe dan ook achter het programma staan.’

Het programma ‘Ramadamadingdong’ wordt uitgezonden op dinsdag 7 mei, vanaf 21.11 uur, dinsdag 14 mei, van 21.22 uur, dinsdag 21 mei, van 21.32 uur, dinsdag 28 mei, van 21.40 uur en dinsdag 4 juni, van 21.48 uur, telkens tot middernacht.

De podcasts van De Standaard