Foto: AFP

Drone bezorgt voor het eerst organen

Google mag dan wel pakketjes bezorgen per drone, ook de levering van organen en bloed via onbemande vliegtuigen zit in de lift. In Maryland (VS) leverde een speciaal omgebouwde drone voor het eerst een nier succesvol af bij het ziekenhuis.

De 44-jarige patiënt in kwestie wachtte al acht jaar op een transplantatie. In 2017 schreef De Standaard dat er nog steeds 1.200 mensen wachten op een orgaandonor, ondanks de stijging van het aantal mensen dat zich registreert om te doneren. Uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) blijkt dat die trend zich in 2018 heeft doorgezet.

Als de vliegtuigen langere vluchten kunnen garanderen, kunnen ze in geval van nood van absoluut levensbelang zijn. Zo bezorgen ze in Rwanda sinds 2018 medische producten zoals bloed per drone. ‘Wij werken ook met drones, maar gebruiken die momenteel alleen om gebieden in kaart te brengen bij noodsituaties’, benadrukt Christof Godderis van Artsen Zonder Grenzen. 'Aangezien drones nog geen grote hoeveelheden kunnen bezorgen, gebruiken wij momenteel traditionele transportmiddelen zoals helikopters. Maar we houden de vinger zeker aan de pols.' 

Werk aan de winkel

The Telegraph maakt de kanttekening dat gevoelig en kostbaar transport als dit in het drukke westerse luchtverkeer minder haalbaar is. In ieder geval is het een hels karwei om de temperatuur en isolatie van het orgaan constant op peil te houden. ‘Ik zit in de Europese Commissie’, stelt Luc Colenbie, transplantatiecoördinator aan het UZ Gent, ‘en nog nooit is er daar gesproken over een dergelijk initiatief. De drones zouden ook onderworpen moeten worden aan een resem tests.’ Om de toestellen volledig werkbaar te maken voor dergelijk transport, is er dus nog werk aan de winkel.

Toch wagen ze het er in Antwerpen op. Tegen eind 2019 zouden drones tussen Antwerpse ziekenhuizen labmateriaal zoals bloed, urine of weefsel kunnen transporteren. Eind 2018 wilde de Antwerpse start-up Helicus al medische stalen transporteren: ‘In de file staan is voor urgent medisch transport geen optie meer.’

Inside Edition namen de eerste beelden van de vlucht over van BBC.

Bron: BBC, The Telegraph, Medium, Eigen berichtgeving
In het nieuws