Foto: AP

Grote partijen krijgen zware klappen bij lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland

De twee grootste partijen, Labour en Conservative Party, krijgen de rekening gepresenteerd van de lange Brexit-onderhandelingen. Ze verliezen fors bij de lokale verkiezingen in Engeland en Noord-Ierland. De kleine partijen en de onafhankelijke kandidaten profiteren daarvan.

De eerste resultaten voorspellen een zwaar verlies voor de grootste partijen. Labour verloor tot nu toe al 77 zetels, de Tories 336. Kiezers zijn gefrustreerd door de Brexit, die maar blijft aanslepen, en laten dat duidelijk voelen in het stemhokje. Het is vooral de partij van premier May die de zwaarste verliezen moet slikken. Ook Labour lijdt onder de chaos die de Brexit met zich meebrengt. De partij is verdeeld tussen leden die pro-Europa en pro-Brexit zijn.

De winnaars van deze verkiezingen zijn de kleinere partijen, vooral de pro-Europese Liberale Democraten, die 251 extra zetels wonnen. Ook de Groenen wonnen in mindere mate. Zij haalden 34 extra zetels binnen. Onafhankelijke kandidaten konden 192 zetels afsnoepen van grotere partijen. De Brexit Party van Nigel Farage en de pro-EU Change UK groep komen niet op bij de lokale verkiezingen. Zij zetten alles in op de Europese verkiezingen van 23 mei.

Brexit

De Britten moesten de EU eigenlijk op 29 maart al verlaten, maar de onderhandelingen liepen vertragingen op. May kreeg haar deal met de EU tot drie keer toe niet gestemd in het parlement. Daardoor werd een paar keer uitstel gevraagd. Europa stemde uiteindelijk in met uitstel tot 31 oktober, May wou eigenlijk eind juni als ultieme deadline. Om eindeloze onderhandelingen over uitstel te vermijden, werd 4 extra maand toegezegd, maar dat wil zeggen dat de Britten in mei moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen.

Bron: Bloomberg
In het nieuws