Foto: World Health Organisation

VN trekt aan alarmbel tegen resistente infecties

In een rapport waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN voor een drastische stijging van de sterftegevallen door antibiotica-werende bacteriën. Een trap onder de gordel voor de globale economie ‘vergelijkbaar met de financiële crisis in 2008-2009’, klinkt het.

Ziektes banen zich langzaamaan een weg om antibiotica heen. Momenteel sterven 700.000 slachtoffers per jaar aan zogenaamde superbugs. Tegen 2050 zou het stijgen naar tien miljoen. De WHO trekt aan de alarmbel: ‘Dit rapport maakt concrete suggesties die jaarlijks duizenden levens kunnen redden’, stelt directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Fauna en flora

Het zou onder andere gaan om aangepaste varianten van het HIV-virus – dat AIDS veroorzaakt –, malaria en tuberculose. Maar naast mensen krijgen ook dieren en planten te maken met resistente infecties. Doordat die op ons bord terechtkomen, vallen weerbare bacteriën en virussen moeilijker uit ons lichaam te bannen. 

Het probleem strekt zich bovendien niet enkel uit over minder ontwikkelde landen. Ook in landen met een gemiddeld hoog inkomen zouden in de komende twintig jaar 2,4 miljoen mensen kunnen sterven. Die zullen er wel min of meer financieel tegen bestand zijn. Voor ontwikkelingslanden zijn ‘geringe wijzingingen en investeringen’ noodzakelijk.

Bankencrisis

Een dergelijke medische crisis valt te vergelijken met de gevolgen van de beurscrash in 2008. Het groeiende aantal ongeneeslijk zieken door resistente ziektes brengt namelijk een resem aan investeringen met zich mee: monsterbedragen aan gezondheidszorg, hervormingen in de voedselindustrie en -handel, en meer armoede en ongelijkheid.

Interactie

Het rapport gaat uit van het Interagency Coordination Group on Antimicrobial Resistance (IACG), dat in 2016 door de VN in het leven werd geroepen. Hygiëne, net zoals de preventie voor het overgebruik van antibiotica, staan hoog op de agenda. Omdat het probleem mens, dier en plant aantast, pleit het IACG tenslotte voor meer samenwerking tussen zichzelf, de WHO, de Wereldorganisatie voor diergezondheid en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

In het nieuws