Foto: Bart Dewaele

Bozar krijgt eindelijk droomterras van Horta

Een droom van architect Victor Horta gaat na ruim 90 jaar alsnog in vervulling. De platte daken op de vleugels van het Paleis voor Schone Kunsten aan de kant van de Brusselse Ravensteinstraat en de Baron Hortastraat worden vanaf 2 mei gerenoveerd, en omgevormd tot het terras waar de grootmeester al over sprak in zijn memoires.

Tegen de lente van 2020 moeten bezoekers op het dak van Bozar kunnen genieten van het zonnetje.

De renovatiewerken omvatten verschillende herstellingen. De verouderde roofing wordt volledig vervangen, de lekkende waterdichtingslaag wordt hersteld en er wordt een bijkomende isolatielaag geplaatst. Een deel van de balustrades wordt ook in zijn oorspronkelijke staat hersteld en de installaties voor de acclimatisatie van de zalen, die nu op het dak van de Rotonde Bertrouille staan, worden verplaatst.

Het resultaat wordt een open terras met vloerbedekking in betontegels en met een panoramisch zicht op het Koninklijk Paleis en op de binnenstad. Net zoals Victor Horta het in zijn memoires had voorgesteld.

Het renovatieproject omvat ook de restauratie van een dakappartement dat vroeger gebruikt werd als conciërgewoning, maar nu wordt omgevormd tot een residentie voor artiesten.

Het Paleis voor Schone Kunsten is een art-deco-ontwerp uit 1928 van Victor Horta. Sinds 2002 loopt er een masterplan om het gebouw volledig in ere te herstellen. De renovatie van de platte daken en het appartement worden volledig gefinancierd door de Regie der Gebouwen met een budget van 1,6 miljoen euro.

In de Baron Hortastraat werd maandag ook de nieuwe outdoorinstallatie Horta Horizons van landschapsarchitect Bas Smets officieel geopend.

Bron: BELGA
In het nieuws