Foto: Photo News

Vakbonden willen snoeien in raad van bestuur Proximus

De vakbonden bij Proximus hebben maandag een reeks alternatieven voorgesteld voor de herstructurering die de directie wil doorvoeren. Daarbij zit onder andere een beperking van het aantal bestuurders. Het management zal die voorstellen ‘grondig bestuderen’, zegt een woordvoerder van het telecombedrijf.

Bij Proximus zijn 1.900 banen bedreigd, maar het bedrijf wil tegelijk ook 1.250 aanwervingen doorvoeren. De plannen passen in een nieuwe digitale strategie, waarvoor de directie de transformatie van het bedrijf wil versnellen. De vakbonden willen echter niet van een collectief ontslag weten.

Aandeelhouders

Ze hebben daarom ‘vanuit de basis’ verschillende voorstellen op tafel gelegd, zegt ACV-vakbondsman Ben Coremans. De rode draad daarbij is dat de vakbonden ‘meer creativiteit en meer durf’ verwachten van de Proximus-directie.

De voorstellen gaan onder meer over nieuwe producten en meer betrokkenheid van jongeren. Maar de vakbond ziet ook besparingsmogelijkheden door de raad van bestuur te verkleinen of het dividend wat te verlagen, wat de aandeelhouders zou treffen.

Onderhandelingen

Coremans meent dat de directie 30 dagen tijd nodig zal hebben om te antwoorden op de voorstellen. De Proximus-top wil in elk geval ‘zo snel mogelijk de nodige feedback geven’, luidt het.

Daarna wil de directie starten met de onderhandelingsfase. Dat ligt echter moeilijk bij de vakbonden zolang een collectief ontslag op tafel ligt, al zegt Coremans dat hij ‘geen onderhandelingen zal weigeren’.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard