Foto: AFP

Fertiliteitsarts verwekte 49 donorkinderen met eigen zaad

De Nederlandse fertiliteitsarts Jan Karbaat heeft heimelijk in totaal 49 kinderen met zijn eigen sperma verwekt. De donorkinderen hebben dat te horen gekregen na afronding van het DNA-onderzoek.

De vermoedelijke donorkinderen hadden in februari via de rechtbank in Rotterdam voor elkaar gekregen dat ze een vergelijking met het DNA van Karbaat mochten maken om zekerheid te krijgen over hun afstamming.

Deze ‘Karbaatkinderen’ hadden al een overeenkomst gevonden via het DNA van een wettige zoon van de arts. Ze wilden echter definitieve zekerheid verkrijgen met het lichaamsmateriaal van Karbaat zelf, dat na zijn overlijden was veiliggesteld. Zijn weduwe wilde daarvoor geen toestemming geven.

De donorkinderen laten via de kinderrechtenorganisatie Defence for children weten dat ze blij zijn dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. De uitslag heeft volgens de eisers de ernstige vermoedens bevestigd dat de arts zijn eigen sperma gebruikte voor de kunstmatige inseminatie van tientallen vrouwen. Zij hadden daarvan geen weet.

Karbaat zelf, die in april 2017 op 89-jarige leeftijd overleed, heeft dat nooit toegegeven.

Vlak voor zijn overlijden was een groep donorkinderen en hun ouders naar de rechter gestapt om informatie af te dwingen over hun afkomst. Het lukte hen om DNA van Karbaat veilig te laten stellen.

De arts, die onder meer vrouwen insemineerde in zijn privé-praktijk in Barendrecht, had ook nog 22 eigen erkende kinderen.

Bron: Belga
In het nieuws
Niet te missen