Foto: fbs

Zeven jaar cel voor autobestuurder die 5-jarig meisje doodreed

De 21-jarige autobestuurder die in augustus het dodelijk ongeval in Sint-Niklaas veroorzaakte waarbij een meisje van vijf omkwam, is veroordeeld tot zeven jaar cel. Dat heeft de politierechtbank in Sint-Niklaas woensdag beslist.

Het zware ongeval gebeurde op 20 augustus 2018, vlak voor de inrit van de Lidl-parking in Sint-Niklaas. De 21-jarige A.C., een Nederlander met Angolese roots, reed met zijn geleende Kia in de richting van de Singel toen hij met 90 kilometer per uur uit de bocht ging. De bestuurder raasde met zijn auto over het fietspad en het voetpad, waar hij een moeder met haar twee kinderen wegmaaide. De 5-jarige Maymouna Diallo uit de Nieuwstraat in Sint-Niklaas overleefde de klap niet. Haar moeder raakte zwaargewond en revalideert tot op vandaag, haar andere dochtertje van acht jaar kwam er met enkele breuken vanaf.

Het openbaar ministerie vorderde negen jaar cel, maar de politierechtbank in Sint-Niklaas veroordeelde hem tot zeven jaar cel en acht jaar rijverbod. 'Uw wagen was als een wapen door uw roekeloos gedrag', stelde de politierechter, die vooral zwaar tilde aan het feit dat de man vluchtmisdrijf pleegde ('terwijl de slachtoffers nog gereanimeerd werden'), onder invloed was, en zonder rijbewijs rondreed. Hij krijgt ook nog een boete van 9.250 euro.

De rechter beval de onmiddellijke arrestatie van de man, die in boeien werd afgevoerd naar de gevangenis.

'Ik ben teleurgesteld in de uitspraak, die zwaarder is dan de vijf jaar celstraf die door het openbaar ministerie gevraagd werd', aldus de advocaat van de man. 'Zeven jaar is een zware straf, zeker gezien de jonge leeftijd van mijn cliënt. Ik vind dat hij, hoewel het dossier niet mooi is, nog ergens een kans moet kunnen krijgen. Ik vermoed dan ook dat we in beroep gaan, maar ik heb dit nog niet kunnen overleggen met mijn cliënt omdat hij onmiddellijk aangehouden is door de politie.'

De familie van de slachtoffers reageerde veeleer opgelucht dan tevreden over de strafmaat. 'We houden ons sterk, maar het is zwaar.' Het zusje van het overleden meisje gaat intussen alweer naar school, 'maar ze mist haar zusje'.

In het nieuws