Foto: AFP

Griekse politie slaags met migranten die grens willen oversteken

Het is bijzonder woelig in de vluchtelingenkampen in de Griekse havenstad Thessaloniki. Zowat 2.000 migranten willen een mars naar het noorden van het land houden.

Voor de derde opeenvolgende dag willen migranten nabij de Griekse havenstad Thessaloniki te voet naar het noorden trekken om er de grens met Noord-Macedonië over te steken, om zo door te reizen naar Midden-Europa. Zowat 2.000 migranten hebben zich verzameld voor de mars, die van start zou gaan aan het vluchtelingenkamp in Diavata. De Griekse politie is al dagenlang massaal aanwezig om de migranten tegen te houden.

Het gaat vooral om Syriërs, Pakistanen en Irakezen.

De ‘mars naar het noorden’ ontstond nadat dagenlang geruchten werden verspreid op het internet dat de grens tussen Griekenland en Noord-Macedonië open zou zijn voor migranten. De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) waarschuwde eerder al dat de geruchten vals waren en ook het Griekse ministerie van Migratie verklaarde al dat de grens gesloten zou blijven. Het riep alle migranten op om terug te gaan naar hun onderkomens.

Griekse politie slaags met migranten die grens willen oversteken
Foto: afp

Donderdag probeerden toch een vijfhonderdtal migranten om door de politieblokkades te geraken. Ook vrijdag kwam het tot een aanvaring tussen honderden migranten en de oproerpolitie.

Ook in andere Griekse steden roeren migranten zich voor de ‘Mars naar het Noorden’. Vrijdag bezetten zowat 300 mensen het centraal station in Athene, waardoor het treinverkeer er urenlang stillag. ‘Saloniki’, ’Duitsland!’, riepen de demonstranten, van wie sommigen tenten installeerden op het perron van het station. Ze protesteerden tegen de ‘erg langzame’ procedure van asielverlening in Griekenland en de slechte levensomstandigheden in de opvangkampen in het land.

Tijdens het hoogtepunt van de migratiecrisis werd tussen Griekenland en Noord-Macedonië een grensafsluiting gebouwd. Die staat er nog steeds en wordt bewaakt. Daarmee is de zogeheten Balkanroute naar Midden-Europa zo goed als dicht. Die loopt van Griekenland over Noord-Macedonië, Servië en Hongarije.

Tijdens het hoogtepunt van de migratiecrisis werd tussen Griekenland en Noord-Macedonië een grensafsluiting gebouwd. Die staat er nog steeds en wordt bewaakt. Daarmee is de zogeheten Balkanroute naar Midden-Europa zo goed als dicht. Die loopt van Griekenland over Noord-Macedonië, Servië en Hongarije naar Midden-Europa.

Griekse politie slaags met migranten die grens willen oversteken
Foto: afp
Bron: BELGA
In het nieuws