Foto: belga

Proximus: storing niet veroorzaakt door hacking

De storing op het vaste telefoonnetwerk van Proximus is veroorzaakt door een technische panne. Zowel de eigen diensten van de telecomoperator als het Belgische Centrum voor Cybersecurity hebben geen aanwijzingen dat de panne veroorzaakt werd door een hacking.

‘We weten welk element niet gefunctioneerd heeft, maar we moeten nu nog achterhalen wat de precieze oorzaak is’, zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. Er is volgens hem dus geen sprake van hacking of een andere cyberaanval.

Omstreeks 15.30 à 16 uur vrijdagnamiddag werd duidelijk dat er zware problemen waren met de vaste telefonie bij Proximus. Van een vaste Proximuslijn naar een ander netwerk, zowel mobiel als vast, bellen, was niet meer mogelijk. Ook omgekeerd was dat niet mogelijk. Rond 19 uur was het probleem opgelost. Voor oproepen tussen twee vaste Proximuslijnen waren er nooit problemen.

Door de panne waren onder meer de noodnummers 100, 101 en 112 goed drie uur lang niet bereikbaar, behalve dus voor wie met een vast Proximusnummer belde.

Of er ook compensaties zullen komen, kan de woordvoerder nog niet zeggen. ‘Onze eerste focus was het oplossen van het probleem’, zegt Gansbeke. ‘We gaan dit nu in detail analyseren, ook om ervoor te zorgen dat de situatie zich niet opnieuw voordoet.’

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard