Foto: REUTERS

‘Joe Biden had me toestemming moeten vragen voor een knuffel’

Zeven vrouwen hebben aangegeven dat Joe Biden, de voormalige vicepresident, hen ongepast en/of ongevraagd geknuffeld of aangeraakt heeft. Niet seksueel. Maar het schaadt hoe dan ook Bidens reputatie - en zijn mogelijke kandidaatstelling voor het presidentschap.

Sofie Karasek, slachtoffer van seksuele intimidatie op de campus van een universiteit, stond in 2016 op het podium met Lady Gaga tijdens de Oscarnacht. Samen met nog vijftig andere vrouwen vroegen ze om aandacht, vervolging en veroordeling van aanranding. Dit was nog voor het #metoo-tijdperk. Na het optreden stond Joe Biden hen op te wachten. De toenmalige vicepresident praatte met Karasek, boog zich naar haar toe, nam haar handen vast en hield zijn voorhoofd tegen het hare. Een beroemde foto die de wereld rondging, en waar aanvankelijk veel positieve reacties op kwamen.

Dit is het verhaal van Karasek zelf, zoals ze het letterlijk in een opiniestuk in The Washington Post deze week vertelde: ‘Ik was verbaasd, ik keek weg, hopend dat mijn lichaamstaal de interactie zou afbreken. Ik dacht niet dat hij me zou kussen, maar ik voelde dat, als ik zijn ogen zou kijken, het ook niet uitgesloten was. Het was niet welkom, niet comfortabel en vreemd. Tegelijk was ik blij dat deze belangrijk boodschap te brengen aan hem, en dat hij het begreep.’

 

 

Ze voelde zich eerst trots op wat de foto had teweeggebracht - de foto en de ontmoeting hielp andere slachtoffers. Maar omdat ze zich schaamde over de ongemakkelijke ontmoeting, haalde ze de foto van haar boekenrek, zegt ze nog in The Washington Post.

Karasek is de eerste vrouw die zo uitgebreid over de handelingen van Joe Biden vertelt. Haar conclusie is duidelijk: hij had toestemming moeten vragen voor de knuffel. Zes andere vrouwen beschuldigen Biden van ongewenste aanrakingen. Het gaat niet over seksuele aanranding, en de vrouwen geloven dat zijn intenties wel goed zijn. Maar het voelde voor hen ongepast en paternalistisch. Andere vrouwen verdedigen hem overigens. In deze video heeft Biden intussen erkend dat de tijden veranderd zijn en dat hij zijn gedrag zal aanpassen.

 

Biden heeft zich nog niet kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, maar zou daar volgens Amerikaanse media ernstig over denken. Sommigen geloven dat hij sterker uit dit verhaal zal komen, anderen vermoeden dat Biden moeite zal hebben om na het #metoo-tijdperk op een gepaste manier te functioneren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen