Foto: BELGA

Michel noemt herzieningslijst voor Grondwet ‘communautaire waanzin’

Premier Charles Michel (MR) verzet zich tegen het openstellen van communautair gevoelige grondwetsartikels. Hij spreekt - ongezien scherp - over ‘communautaire waanzin’.

De Kamercommissie Grondwetsherziening heeft dinsdag een lijst met veertig artikels goedgekeurd om voor herziening vatbaar te maken. Zo voerde de commissie de druk op premier Michel op om hiermee in te stemmen. Maar die gaat dus niet akkoord.

Hij kant zich tegen 'communautair gevoelige artikels' die opengesteld zouden worden. Zo heeft de Kamercommissie de grondwetsartikels over de Senaat voor herziening vatbaar verklaard, net als de artikels die het koningshuis moeten doen evolueren naar een protocollaire monarchie.

Wat moet er nu gebeuren?

Om de Grondwet te herzien moet dit proces uitmonden in een identieke lijst die is goedgekeurd door Kamer, Senaat én de federale regering. Als die consensus niet bereikt wordt, is het de grootste gemene deler die voor herziening vatbaar wordt. Het proces wordt extra ingewikkeld omdat we een minderheidsregering hebben. De oppositie verwacht dat de regering daarom de Kamer zal volgen, maar de juridische diensten van de Kamer zeggen dat de minderheidsregering ook autonoom kan beslissen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden