Al zeventig mogelijke slachtoffers van misbruik kloppen aan bij meldpunt voor getuigen van Jehova

Het schandaal over misbruik binnen de getuigen van Jehova barstte eerst in het buitenland los, maar krijgt sinds de Pano-reportage van vorige week ook in België aandacht. Bij het meldpunt ‘Reclaimed Voices België’ is sprake van zeventig mogelijke slachtoffers.

Sinds twee weken heeft ‘Reclaimed Voices’ ook in ons land een meldpunt, en in de nasleep van de Pano-uitzending krijgt het ‘verontrustende berichten’ binnen. ‘Een kleine week na de uitzending zijn er ruim zeventig personen die betrokken zijn bij seksueel misbruik of huiselijk-en psychisch geweld’, klinkt het in een persbericht van Reclaimed Voices België. Alle meldingen kwamen tot nu toe uit Vlaanderen.

Volgens het meldpunt spreken de slachtoffers ook over de zware psychologische schade die de uitsluiting door de gemeenschap van Jehova’s getuigen met zich meebrengt. ‘In de gesprekken die we tot nu toe voerden met slachtoffers blijkt het trauma door de uitsluiting in bepaalde gevallen grotere impact te hebben dan het misbruik zelf’, schrijft Reclaimed Voices België.

In het buitenland barstte het schandaal eerder al los. In Nederland kwam het thema begin 2018 in een stroomversnelling na de oprichting van de vzw ‘Reclaimed Voices’, die getuigenissen verzamelt over seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova.

Het meldpunt is steeds bereikbaar via de website.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden