Foto: AFP

33.000 gele hesjes op straat in Frankrijk

In diverse steden in Frankrijk zijn zaterdag in totaal 33.700 'gele hesjes' op straat gekomen om te protesteren tegen het sociale beleid van de regering van Emmanuel Macron. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte aanvankelijk melding van slechts 5.600 manifestanten, maar dat aantal werd na de demonstraties fors bijgesteld.

In Parijs daagden 4.000 manifestanten op en arresteerde de politie 25 amokmakers. Ook in Avignon, Montpellier en Bordeaux kwam het tot onlusten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagavond gezegd aan het einde van de manifestaties.

De burgemeester van Bordeaux, een bolwerk van gele hesjes in het zuidwesten van Frankrijk, riep de inwoners op om zaterdag thuis te blijven en maande de winkeliers aan, de rolluiken naar beneden te laten. Ook daar kwam het tot onlusten tussen de politie en de manifestanten, die onder meer materiaal en rubber in brand staken en projectielen wierpen naar de politie.

Verder was het onrustig in onder meer Avignon en Montpellier, waar twee agenten lichtgewond raakten. De politie pakte er verschillende manifestanten op.

Relschoppers oppakken

'Ondanks de dreigingen en de wil om geweld te plegen, zijn onze politiediensten er zaterdag in geslaagd om alle excessen onmiddellijk in de kiem te smoren en de relschoppers op te pakken', benadrukt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.
Vorige week waren de gele hesjes aan het einde van de dag met 40.500 manifestanten in heel Frankrijk.

Het was zaterdag de 20ste manifestatie in vier maanden tijd. De gele hesjes hadden opgeroepen om te betogen, ondanks de maatregelen van de autoriteiten. Die laatste hadden vrijdag gewaarschuwd voor risico's op vandalisme en geweld door relschoppers.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er over het hele land zowat 33.700 manifestanten. Volgens de organisatie van de gele hesjes kwamen er 102.700 mensen op straat.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard