Foto: BELGAIMAGE

Voorlopig geen dotatie voor kroonprinses Elisabeth

Koning Filip en koningin Mathilde willen dat hun oudste dochter zich nog niet hoeft bezig te houden met de verplichtingen die een dotatie met zich meebrengt. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De troonopvolgster wordt 18 jaar op 25 oktober en maakt vanaf dan volgens de wet aanspraak op een dotatie. Hoe groot die is, moet de regering bepalen. De voorbije maanden werd een bedrag van 920.000 euro per jaar - 2.500 euro per dag - geopperd. Dat is evenveel als koning Albert.

Maar Filip en Mathilde hebben nu al besloten om Elisabeth voorlopig een leven te gunnen ver van officiële verplichtingen. De prinses wil zelf immers ook een zo normaal mogelijk leven leiden en gaat de volgende jaren voluit voor haar studies. Ze zit zeker nog tot de zomer van volgend jaar in het bekende Atlantic College in Wales, waar ze haar middelbaar afmaakt. Het is niet uitgesloten dat de kroonprinses daarna nog voor een diploma hoger onderwijs wil gaan en een militaire opleiding zal volgen. Vooraleer al die zaken zijn afgerond, zal er alleszins geen sprake zijn van dotatie.

Met deze vroegtijdige mededeling aan de pers is koning Filip er opnieuw in geslaagd om de geruchtenmolen een stapje voor te zijn. Hij wist het koningschap de afgelopen jaren - op 21 juli zit Filip zes jaar op de troon - te stabiliseren en de controverse te vermijden. Op de politieke pagina’s van kranten verschijnen onze vorst en zijn gezin zelden.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard