Foto: EPA

Bezoek aan de tandarts doet (financieel) meer pijn

Voor een bezoek aan de tandarts, en vooral de orthodontist, moet u steeds meer uit eigen zak betalen. ‘De terugbetaling is onvoldoende.’

Het aantal supplementen bij de huisarts, specialist, tandarts of kinesist steeg tussen 2016 en 2017 met ongeveer 15 procent. Dat besluiten de Socialistische Mutualiteiten na analyse van 30 miljoen attesten die de patiënten bij het ziekenfonds indienden.

Bijna vier vijfde van die supplementen wordt aangerekend door zogenaamde niet-geconventioneerde zorgverstrekkers. Dat zijn zorgverstrekkers die de officiële tarieven te laag vinden en hun eigen tarieven bepalen. ‘Het gaat om een groot bedrag,’ zegt topman Paul Callewaert, ‘en het zit in stijgende lijn. De tariefzekerheid voor de patiënt staat meer en meer onder druk’.

436 euro extra

De supplementen stegen met 27 procent bij de niet-geconventioneerde tandartsen, en dan vooral bij de tandarts-specialisten in de orthodontie. Ongeveer 40 procent van de tandartsen wil zich niet conventioneren. Het bedrag dat als supplement wordt aangerekend bij orthodontische behandelingen is aanzienlijk: ongeveer 36 euro per zitting en meer dan 400 euro voor de apparatuur.

‘Er zijn meer en meer behandelingen of gebruikte materialen, onder andere bij de orthodontie, die niet voldoende terugbetaald worden’, zegt Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen. ‘In die zin vinden wij dit geen echt “supplement”. Het is eerder een correcte vergoeding voor de prestatie en het gebruikte materiaal. Tandartsen verdienen niet meer dan vroeger, integendeel.’

Volgens de tandartsen en de mutualiteit ligt het probleem in de eerste plaats bij de onderfinanciering. Meer geld voorzien voor terugbetaling moet soelaas bieden. ‘Want nu wordt de toegankelijkheid volledig uit­gehold’, zegt Callewaert.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden