Foto: photo news

Verzekeraars mogen ex-kankerpatiënten niet langer strenger aanpakken

De Kamer keurt vandaag het ‘recht om vergeten te worden’ goed. Schuldsaldoverzekeringen worden daardoor betaalbaarder voor wie genezen is van kanker of wie een chronische aandoening heeft.

Kom op tegen Kanker klaagde het vorige maand nog aan. Zelfs mensen die als jong kind kanker hadden en daarvan genezen zijn, moeten soms duizenden euro’s extra betalen voor een schuldsaldoverzekering. Die verzekert je tegen het risico dat je zou overlijden nog voor je de lening van je huis hebt afbetaald, zodat je erfgenamen na je overlijden jouw deel niet verder hoeven af te lossen.

Soms worden deze mensen zelfs vlakaf geweigerd door de verzekeringsmaatschappijen.

Halfweg oktober kondigde minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) aan dat ex-kankerpatiënten weldra geen problemen meer zouden ondervinden bij het afsluiten van zo’n verzekering. Hij zou het ‘recht om vergeten te worden’ inschrijven in het verzekeringsrecht.

Alleen struikelde de regering-Michel vorig jaar waardoor het parlement het initiatief moest overnemen van minister Kris Peeters.

Dat parlement keurt vanavond 'het recht om vergeten te worden' eindelijk goed. 'Het principe is dat medische voorgeschiedenis vanaf een bepaalde termijn na de genezing vergeten moet worden bij het sluiten van een schuldsaldoverzekering. Bij chronische aandoeningen wordt de bijpremie geplafonneerd', aldus minister Peeters.

De termijn hangt af van de aandoening en de intensiteit ervan en bedraagt tussen de 1 en de 8 jaar. (Bij borstkanker is dat bijvoorbeeld na één jaar, bij nierkanker kan het oplopen tot acht jaar en bij kankers van de dikke darm vier jaar) De termijn begint te lopen vanaf de datum waarop de behandeling succesvol werd beëindigd en er geen herval is opgetreden.

Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is opgetogen: 'Dit is een goede zaak voor de patiënten die kanker overwonnen hebben en voor patiënten met een chronische aandoening die goed zorg dragen voor zichzelf. Een patiënt met diabetes type 1 bijvoorbeeld die correct zijn voorgeschreven behandeling opvolgt en er gezonde levensgewoonten op nahoudt, mag niet gediscrimineerd worden.'

Rechtzetting. In de titel stond oorspronkelijk dat 'banken' ex-kankerpatiënten niet langer strenger mogen aanpakken. Juister is dat het om verzekeraars gaat. Dit is aangepast.

In het nieuws