Foto: AFP

Bayer moet 80 miljoen betalen aan Amerikaan in Roundup-zaak

De jury van een federale rechtbank in San Francisco heeft biotechbedrijf Bayer veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 80 miljoen dollar. De rechtbank oordeelde vorige week dat de onkruidverdelger Roundup kanker veroorzaakte bij een man uit Californië.

Het bedrijf is aansprakelijk voor de ziekte van de man, oordeelde de rechtbank woensdag.

Het tweede proces tegen Monsanto, sinds 2018 onderdeel van het Duitse concern Bayer, ging eind februari van start. De zaak van Edwin Hardeman, een man uit de staat Californië, zal bepalend zijn voor minstens 620 hangende zaken tegen Roundup, dat het omstreden middel glyfosaat bevat, voor een federale rechtbank.

In augustus vorig jaar werd Monsanto in een eerste zaak tegen Roundup al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een tuinman met lymfeklierkanker. Een rechtbank van de staat Californië achtte Monsanto toen ook verantwoordelijk voor de ziekte bij de man.

Bayer kocht Roundup-fabrikant Monsanto vorig jaar voor 63 miljard dollar.

De chemiereus laat weten ontgoocheld te zijn in de uitspraak en in beroep te zullen gaan. ‘Elke zaak heeft haar eigen feitelijke en juridische specificiteit’, benadrukt Bayer, dat elk precedent wil vermijden.

Bron: Reuters
In het nieuws
Niet te missen