Foto: BELGAIMAGE

China zet voormalige Interpol-baas uit Communistische Partij

De Communistische Partij van China heeft de voormalige Chinese Interpol-baas Meng Hongwei uit de partij gezet, maanden nadat hij vermist raakte.

Hij werd ook uit zijn functie van viceminister van Openbare Veiligheid ontzet, omdat hij volgens het controleorgaan van de partij (CCDI) steekpenningen aannam en zich schuldig maakte aan machtsmisbruik. De zaak werd doorverwezen voor vervolging.

Meng gebruikte zijn functie om werk te zoeken voor zijn vrouw en gebruikte zijn autoriteit voor persoonlijk gewin, staat in de verklaring van CCDI. Het orgaan beschuldigt Meng onder meer ook van het niet-naleven van de partijbeginselen en de weigering om beslissingen van het centrale partijcomité te implementeren.

Meng werkte op het Interpol-hoofdkantoor in Lyon, en werd op 29 september als vermist opgegeven nadat hij naar China was vertrokken. Sindsdien is er maar weinig geweten over zijn verdwijning. Zijn echtgenote Grace Meng vroeg de Franse president Emmanuel Macron om de verdwijning van haar man te bespreken tijdens het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Parijs.

Bron: BELGA
In het nieuws