Foto: Photo News

Geen extra dotatie van 1,6 miljoen voor PVDA

De PVDA maakt geen aanspraak op de 1,6 miljoen euro aan openbare dotatie waarop de partij zelf meende recht te hebben. Dat heeft de Kamercommissie voor de Verkiezingsuitgaven beslist.

Diezelfde commissie besliste beroep aan te tekenen tegen het vonnis waarin de overheid werd veroordeeld tot het betalen van zowat 200.000 euro dotatie aan Défi, maar zal het geld wel vrijgeven.

De discussie gaat al vijf jaar lang mee en draait om de vraag of PVDA ook geld moet krijgen voor de Vlaamse stemmen die ze kreeg, hoewel ze geen Vlaamse verkozenen hebben. Maar de PVDA meent dat die regeling niet geldt, omdat het een unitaire partij is, en wél Franstalige verkozenen in de Kamer heeft.

De rechtbank van eerste aanleg gaf Défi onlangs gelijk en veroordeelde de staat tot het betalen van 183.000 euro plus interesten, alles samen zowat 200.000 euro. PVDA trok niet naar de Belgische rechter, maar voelde zich gesterkt door het vonnis om ook zijn dotatie op te eisen. In de bevoegde commissie kwam het alweer tot een discussie, waarbij vooral N-VA en Open VLD van geen wijken wilden weten.

‘De N-VA, de rijkste partij van het land, vindt blijkbaar dat kleine partijen niet mogen krijgen waar ze recht op hebben, en al zeker niet als die de eenheid van België verdedigen. Zij kunnen niet verteren dat de PVDA een unitaire partij is’, reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens.

Bron: BELGA