Foto: AFP

Toenemende druk op Theresa May om te vertrekken in ruil voor goedkeuring Brexit-deal

De Britse premier Theresa May staat onder grote druk om te beloven dat ze binnenkort zal opstappen. In ruil daarvoor zouden afvallige partijgenoten haar tweemaal eerder afgewezen Brexit-deal dan wel goedkeuren. Maandagmiddag spreekt ze het Lagerhuis toe.

Sinds het afgelopen weekend gonst het al van de geruchten dat regeringsleden van May werken aan een plan om de geplaagde premier de deur uit te werken. De facto vicepremier David Livington en Milieuminister Michael Gove werden zondag beiden genoemd als mogelijke tijdelijke vervangers van May, maar die ontkenden al snel dat ze meewerken aan een ‘coup’.

Dat het crisisberaad dat May zondag bijeenriep, uiteenspatte zonder akkoord, doet de druk op haar echter alleen maar toenemen. Conservatieve partijleden vertellen aan The Guardian dat May tijdens dat overleg, op het landgoed Chequers, bleef vasthouden aan haar eerder onderhandelde Brexit-deal.

Verschillende aanwezigen zouden haar daarop gevraagd hebben om in ruil voor een goedkeuring snel plaats te ruimen voor een opvolger. Volgens tv-zender ITV zou May dat ook daadwerkelijk beloofd hebben. Een bevestiging hiervan blijft voorlopig echter uit.

Geen vertrouwen

De Britse kranten doen er maandag nog een schepje bovenop. ‘De tijd is op, Theresa’, kopt The Sun. Volgens de tabloid is de enige manier waarop May haar deal nog door het parlement kan krijgen, meteen ook bekendmaken wanneer ze zal opstappen. The Sunday Times meldt dan weer dat minstens elf ministers uit haar regering May willen zien vertrekken.

Ook individuele parlementsleden voeren de druk op. ‘Ik hoop dat de regering aan May kan duidelijk maken dat haar tijd er opzit’, zei het Conservatieve parlementslid Andrew Bridgen maandag tegen Sky News. ‘De premier geniet niet langer het vertrouwen van de Conservatieve partij.’ Partijgenoot Nigel Evans zei maandagochtend min of meer hetzelfde tegen de BBC.

 

Aartsmoeilijke opgave

Theresa May spreekt maandagmiddag het Lagerhuis toe over de Brexit. Wat ze precies zal zeggen, is nog niet bekend. Daarna staat een parlementair debat op de agenda, gevolgd door een stemming over een amendement waarin wordt opgeroepen om de controle over de Brexit helemaal uit handen te nemen van de regering.

De deal die May eerder bereikte met de EU over de Brexit werd op 12 maart voor de tweede maal weggestemd. May kwam toen nog steeds 149 stemmen tekort, wat betekent dat ze minstens 75 parlementsleden uit het nee-kamp dient te overtuigen om vóór het akkoord te stemmen.

Dat dat een aartsmoeilijke opgave is, is ook Brussel niet ontgaan. ‘We zijn volledig voorbereid op een Brexit zonder akkoord, een scenario dat steeds waarschijnlijker wordt’, zegt de Europese Commissie maandag in een persbericht.

Bron: Reuters
Niet te missen