Foto: belga

Voor goedkope vliegtickets moet je in Wenen zijn

Geen enkele grote luchthaven is vorig jaar meer gegroeid dan die van Wenen. Plots hebben alle maatschappijen de stad ontdekt, met bodemprijzen tot gevolg.

Wenen is al tien jaar op rij de meest leefbare stad ter wereld, volgens de Economist Intelligence Unit. Nu hebben ook de luchtvaartmaatschappijen de Oostenrijkse hoofdstad ontdekt. Nadat lagekostenmaatschappij Air Berlin er eind 2017 mee opgehouden was, roken alle maatschappijen hun kans. Wenen was een van de laatste bastions waar de historische monopolist – Austrian Airlines – nauwelijks concurrentie moest dulden. Nu bieden Ryanair, Wizzair, EasyJet en Level er allemaal vluchten op aan. Gevolg: de prijzen van en naar Wenen daalden drastisch. ‘Een bloederig feestje’, noemde Wizzair-topman Jozsef Varadi het.

Het afgelopen jaar steeg het aantal passagiers met bijna 11 procent. Geen enkele Europese luchthaven met meer dan 25 miljoen passagiers doet beter.

Niet in België
De horeca vaart wel bij die toename, maar de bezettingsgraad van de vliegtuigen is gezakt tot 76 procent, en dat is ver onder het gemiddelde van Frankfurt of Londen Heathrow. Belgen profiteren maar beperkt van de prijzenslag. Nagenoeg alle vluchten vanuit Zaventem zijn van de Lufthansa-groep, waartoe Austrian en Brussels Air­lines behoren. Vanaf oktober vliegt Ryanair op Wenen vanuit Charleroi.