Foto: Photo News

Syrië: 'Uitspraken Trump weerspiegelen duidelijke minachting voor internationale regels'

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de VS Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten moet erkennen. In 1967 veroverde Israël het gebied van Syrië. Daar spreken ze over een 'flagrante schending van het internationaal recht'.

‘Na 52 jaar is het tijd dat de VS Israëls soevereiniteit over de Golanhoogten volledig erkent’, tweet de Amerikaanse president. ‘Dat is strategisch cruciaal en belangrijk voor de veiligheid van Israël en de stabiliteit van de regio.’

De erkenning van het betwiste gebied zou een grote verschuiving in het Amerikaanse beleid zijn, een week voordat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu naar Washington afreist. Vorige Amerikaanse regeringen hebben de Golanhoogten als bezet Syrisch gebied beschouwd.

Israël veroverde in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog het grootste deel van de Golanhoogten op Syrië en annexeerde het later. Dat werd internationaal niet gesteund. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet. Syrië heeft het gebied altijd teruggeëist. 

Syrië hekelt de uitspraken van Trump. Het standpunt 'weerspiegelt duidelijk de minachting van de Verenigde Staten voor de internationale regels' en is een 'flagrante schending van het internationaal recht', aldus een bron bij het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover het staatspersbureau Sana.

Sinds een mislukte poging van Syrië om de Golanhoogten te heroveren in 1973, is er in het gebied een 75 kilometer lange bufferzone ingesteld, die onder toezicht staat van de Verenigde Naties.

Turkije en Iran steunen Syrië

'De territoriale integriteit van staten is het meest fundamentele principe van het internationale recht', schreef de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in de nacht van donderdag op vrijdag dan weer op Twitter. Pogingen van de VS om rechtsinbreuken van Israël te legitimeren, zullen alleen leiden tot nog meer geweld en pijn. 'Turkije steunt de territoriale integriteit van Syrië', luidde het.

Ook bij Iran zijn de uitspraken van Trump in het verkeerde keelgat geschoten. 'Deze persoonlijke en ondoordachte beslissing van Trump is gevaarlijk en zal leiden tot verdere crisissen in het Midden-Oosten', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Iran wil de beslissing bespreken met Syrië en andere relevante landen.

Netanyahu

De Israëlische premier heeft Trump op Twitter dan weer bedankt voor de aankondiging. ‘Nu Iran Syrië probeert te gebruiken als platform om Israël te vernietigen, erkent Trump moedig de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte.’

Netanyahu, die in april voor verkiezingen staat, is overigens al enige tijd aan het lobbyen voor een internationale erkenning van de Israëlische soevereiniteit over het gebied. 

Eerder maakte Trump al de omstreden beslissing om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen. De Palestijnen hebben hevig tegen die beslissing geprotesteerd. Ze claimen het in 1967 door Israël veroverde oostelijk deel van Jeruzalem op als hoofdstad van een toekomstige eigen staat.

Bron: Reuters
Niet te missen