• Viktor Orban

EVP schorst partij van Viktor Orban

De Hongaarse partij Fidesz wordt geschorst uit de Europese Volkspartij. Herman Van Rompuy (CD&V) zal de toestand in Hongarije opvolgen. Er is geen einddatum voor de schorsing.

190 leden van het EVP-bestuur stemden voor de schorsing van Fidesz, drie tegen. De schorsing gaat meteen in en betekent concreet dat Fidesz uitgesloten wordt van alle EVP-bijeenkomsten en niet zal kunnen meedingen naar politieke posten. Donderdag zal Orban meteen de grote afwezige zijn op de traditionele bijeenkomst van EVP-leiders voor aanvang van de Europese top.

Wouter Beke reageert tevreden. 'Dit is ongezien', zegt de CD&V-voorzitter. 'Nooit eerder is een partij geschorst binnen de EVP. Zelfs een kleine 20 jaar geleden, toen samenwerking tussen Oostenrijkse OVP en FPÖ voor hoogspanning zorgde, is er geen schorsing gekomen.' Maar Guy Verhofstadt, voorzitter van de Europese liberale fractie, noemt de schorsing 'een politieke truc, beschamend voor Europa'. De liberalen vinden dat de EVP de partij van Orban moet bannen. 

Het beleid van Orban was veel Europese gezagsdragers al langer een doorn in het oog. Hij muilkorft Hongaarse media en ondermijnt de rechtsstaat. De postercampagne tegen Commissievoorzitter en EVP-collega Jean-Claude Juncker was de spreekwoordelijke druppel. Dertien nationale partijen die bij de EVP aangesloten zijn, waaronder CD&V en CDH, vroegen daarom enkele weken gelden om Fidesz uit de EVP te zetten. 

Dat is nu dus gebeurd. Herman Van Rompuy, ex-voorzitter van de Europese Raad, zal een driekoppige commissie voorzitten om de toestand in Hongarije op te volgen. Hij zal een eindrapport opmaken, en op basis daarvan zal beslist worden wanneer de schorsing eindigt. Er is geen einddatum op het rapport en dus ook niet op de schorsing gezet. 'Orban wordt onder curatele van een triumviraat gezet', merkt Beke op.

'Waardigheid van Fidesz'

Eerder had Orbans stafchef, Gergely Gulyas, in Brussel verklaard dat Fidesz niet in de EVP zal blijven na een schorsing: de partij zal in zo'n geval onmiddellijk en finaal uit de EVP stappen, verklaarde hij aan het Hongaarse persagentschap MTI. ‘Dit gaat ook over de waardigheid van Fidesz en het land’, zei Gulyas. 'We kunnen geen compromis aanvaarden dat onze vrijheid en ons immigratiebeleid beperkt.'

Toch wordt verwacht dat Orban zich bij de beslissing van de EVP neerlegt, en niet uide EVP stapt. Hij zou met het compromis hebben ingestemd. 

Bron: eigen berichtgeving, belga

De podcasts van De Standaard