Foto: BELGA

Massaal verzet bij ABVV tegen loonakkoord

Binnen de socialistische vakbond groeit met de dag het verzet tegen het loonakkoord. Vooral, maar niet alleen in Wallonië. Woensdag volgt de eerste test bij het ACV.

Er is bijzonder weinig kans dat het nationale loonakkoord tussen werkgevers en vakbonden groen licht zal krijgen van de ABVV-militanten. In aanloop naar een nationale stemming over dat loonakkoord, volgende week dinsdag, hebben bijna alle Waalse regio’s aangekondigd tegen te zullen stemmen.

Maar het neen-kamp leeft niet alleen binnen de Waalse FGTB. Vandaag, dinsdag, heeft een ruime meerderheid van 78 procent binnen de Algemene Centrale, dat is de grootste arbeiderscentrale in de socialistische vakbond, beslist om het loonakkoord te verwerpen. Die stemverhouding betekent dat in de Algemene Centrale ook veel Vlaamse militanten tegen zijn.

Onvoldoende loonmarge

De kritiek is overal gelijk­lopend. De overeengekomen loonmarge van 1,1 procent ­(boven op de index) is onvoldoende als bijkomende koopkracht. En de verhoging van het minimumloon met tien cent wordt als ‘een aalmoes’ bestempeld. Ook nationaal boegbeeld Miranda Ulens heeft zich al in die zin uitgesproken.

Om de werkgevers en de ­regering-Michel alsnog tot toegevingen te dwingen, willen de Waalse FGTB’ers in april met een nieuwe stakingsdag uitpakken. Opvallend: die oproep kreeg geen steun bij de Algemene Centrale.

Het is afwachten of de stemming bij het christelijke ACV, de grootste vakbond van het land, op dezelfde manier zal verlopen. Morgen, woensdag, komt er daarover een eerste indicatie, met een stemming bij de ­metaalcentrale ACV Metea.

Net als bij het ABVV volgt er ook bij het ACV en bij de ­liberale ACLVB een definitieve, nationale stemming op 26 maart.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen